print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Actueel emigratie

Emigratie en belastingaangifte

Als u gaat emigreren, vervalt de binnenlandse belastingplicht. U wordt aangemerkt als buitenlands belastingplichtige. U doet in Nederland aangifte voor binnenlands inkomen (uitkering, eigen woning in Nederland, etc.). Daarnaast moet u belasting gaan betalen in het land waar u gaat wonen. Het kan zijn dat Nederland niet mag heffen over uw binnenlands inkomen (zoals een uitkering, pensioen, etc.) omdat het belastingverdrag dit niet toestaat.

Keuzerecht en emigratie

In sommige gevallen is het mogelijk en aantrekkelijk om bij een emigratie te kiezen voor fictieve belastingplicht in Nederland. U kunt dan gebruik maken van bepaalde aftrekposten in Nederland. Het gaat hierbij om persoonsgebonden aftrekposten en hypotheekrenteaftrek. Op  grond van het belastingverdrag wordt bepaald welk land er mag heffen, of dit land ook zal heffen zal afhangen van de lokale wetgeving in dit land. In sommige situaties kunt u ervoor kiezen om in Nederland als binnenlands belastingplichtige te worden gezien, dit wordt het keuzerecht genoemd. Het keuzerecht zal niet bepalen waar u belasting moet betalen, dit staat in het belastingverdrag.

Voordelen keuzerecht na emigratie

U kiest ervoor om uw gehele (wereld-)inkomen in Nederland aan te geven, u mag dan ook alle aftrekposten meenemen. Dit moet u met een deskundige in de hand gaan berekenen, want soms is het voordelig en soms niet. Wanneer is het veelal voordelig:

  • Er is inkomen waarover Nederland belasting mag heffen.
  • Er is een eigen woning in Nederland of in het buitenland die belast is met een hypotheek.
  • Uw partner heeft weinig of geen inkomen.
  • U heeft aftrekposten in Nederland (ziektekosten, studiekosten, etc.).
  • Directeuren van een B.V. of N.V.
  • Diplomaten.
  • Grensarbeiders.

Misbruikbepaling

Om misbruik te voorkomen, is er een speciale regeling voor het keuzerecht. Als u kiest voor het keuzerecht en u wilt uw keuze het jaar erop wijzigen, zal de Belastingdienst u een straf opleggen. De Belastingdienst zal kijken naar het inkomen van de laatste 8 jaar en er wordt dan bekeken of uw inkomen moet worden verhoogd. Het genoten voordeel in die periode moet dan worden terugbetaald. Als u niet kunt kiezen maar wordt gedwongen tot een ander standpunt, dan geldt deze regeling niet.

Deel deze pagina

Laatste update op 04-01-2022
Artikel gemaakt op 02-10-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Actueel emigratie Emigratie en belastingaangifte

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap