print sitemap zoeken disclaimer contact

Actueel emigratie

Dividenduitkering structuur buitenland

Het Gerechtshof in 's Hertogenbosch heeft op 9 maart 2012 een opmerkelijke uitspraak gedaan. De Rechtbank in Breda had anders geoordeeld. Deze uitspraak kan de overheid zomaar € 1 miljard kosten. Finnen zijn slimme mensen, ze vroegen als één van de weinigen zekerheid voor leningen aan Griekenland en nu zorgt een Fins beleggingsfonds voor een miljardenclaim in Nederland.

De feiten, een beleggingsfonds uit Finland

Een beleggingsfonds uit Finland ontving dividenden uit aandelenpakketten van Nederlandse bedrijven. Over de uitkeringen is dividendbelasting in Nederland ingehouden. Het Finse beleggingsfonds kreeg de dividendbelasting niet terug. Als een Nederlandse B.V. een dividenduitkering van een deelneming ontvangt, wordt er geen dividendbelasting ingehouden. Voor dividenden die naar het buitenland worden uitgekeerd gelden andere regels, veelal wordt er dan wel een (bron-)heffing ingehouden. Dit speelt binnen de EU minder vaak omdat er binnen Europa regels zijn opgesteld (moeder-dochter richtlijn). Ook binnen de EU kan dit probleem echter voorkomen.

De dividendbelasting

Enkele jaren geleden is er al eens gesproken over afschaffing van dividendbelasting. In enkele Europese landen (zoals Cyprus) kent men geen dividendbelasting op winstuitkeringen. In de onderhavige uitspraak heeft het Gerechtshof geoordeeld dat de Nederlandse wetgeving in strijd is met het Europese recht (vrije verkeer van kapitaal).

Gevolgen uitspraak

In de doctrine wordt voorspeld dat er vele procedures bij de Belastingdienst lopen die ook om teruggave van dividendbelasting vragen. Een eerste begroting geeft aan dat deze uitspraak de Nederlandse staat zomaar € 1 miljard kan gaan kosten. De Staatssecretaris heeft - mede daarom - al aangekondigd dat er cassatie zal worden aangetekend. Dit zal waarschijnlijk niet direct gebeuren, eerst zullen er vragen worden neergelegd bij de Europese rechter. Het lijkt erop dat de uitspraak wel in stand blijft, in diverse Europese landen worden gelijkende uitspraken gedaan. De huidige trend van de Europese rechter is ook dat buitenlanders gelijk moeten worden behandeld aan zogenaamde binnenlanders (non-discriminatie).

De Staatssecretaris heeft op 23 maart 2012 de eerste schrik willen temperen. Vervolgens heeft de Staatssecretaris op 17 april 2012 al laten weten zich met al zijn tanden te verzetten. Hij moet wel, mede gezien het begrotingstekort en de mogelijke teruggaven die moeten worden betaald.

Meer weten van dividenduitkering structuur buitenland

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Actueel emigratie Dividenduitkering structuur buitenland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap