print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Familiebedrijf

Familiebedrijf

Wij hadden thuis een familiebedrijf, de opvolging hiervan is recentelijk geregeld. Een reguliere verkoop vind ik - vanuit mijn vak - een stuk eenvoudiger dan een verkoop binnen de familie. Er spelen meer (veelal communicatieve en sociale) onderdelen een rol. Voor een adviseur die de emotie achter de overdracht begrijpt, is advisering bij een (familie)overdracht geweldig. Ik vind het prachtig om bij een dergelijke overdracht te mogen adviseren. 

Positie accountant

De accountant van "senior" mag nimmer de adviseur van de "junioren" zijn. Dit zal - vroeg of laat - problemen en spanningen geven.

Leuk om te doen

Los van waarderingsperikelen zijn met name de onderstromen binnen de familie leuke onderdelen van de advisering. Laat een quickscan maken, dit voorkomt veel problemen.

Wat is een familiebedrijf?

Volgens de algemene definitie is een familiebedrijf:

  1. Een bedrijf waarvan meer dan 50% van de aandelen in handen is van een enkele familie.
  2. Een familie heeft een beslissende bevoegdheid inzake de bedrijfsvoering en opvolging.
  3. De leiding is in handen van één familie.

In Nederland zijn er ongeveer 200.000 familiebedrijven, dit is ongeveer 55% van alle bedrijven. Er zijn vele adviseurs, enkel google levert bij de zoekterm "familiebedrijf" al 355.000 hits op.

Belangrijkste problemen

Er zijn diverse onderzoeken gehouden binnen het familiebedrijf. De belangrijkste problemen zijn:

  1. Meerderheid heeft geen opvolgingsplan.
  2. Bij overlijden directeur / aandeelhouder geen duidelijkheid omtrent toekomstige bestuur.
  3. Positie van de junioren onduidelijk.

Deel deze pagina

Laatste update op 25-12-2012
Artikel gemaakt op 02-12-2008
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Familiebedrijf

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap