print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Actueel emigratie

Genieten van uw pensioen in het buitenland

In de wereldwijde international living's retirement index (2023) staat Portugal op de eerste plek, op de voet gevolgd door Mexico. Spanje, Italie en Griekenland staan ook keurig in de top tien. Deze index kijkt naar kosten levensonderhoud, overheid, klimaat en gezondheidszorg. In dit artikelgingen wij al in op de heffing over pensioenen bij een emigratie naar het buitenland.

Heffing over pensioen in buitenland

Het meest gunstige land om van uw pensioen te genieten zal afhangen van meerdere factoren, de belangrijkste zijn (a) veiligheid (b) kosten levensonderhoud (c) gezondheidszorg (d) belastingheffing en (e) het klimaat. Een aantal landen komen hierbij goed in beeld, denk hierbij aan Thailand, Spanje, Costa Rica, Portugal en Italie. Naast belasting over inkomen, vermogen en nalatenschappen kan ook de heffing over ondernemingsactiviteiten een rol spelen.

Portugal is een EU-land met een gunstig klimaat, qua prijzen maar soms ook fiscaal. Wij adviseren wekelijks mensen die een vakantiewoning in Portugal kopen of naar Portugal emigreren. Veelal ziet de advisering op de fiscale gevolgen qua inkomen, vermogen en de aangiften inkomstenbelasting in Nederland (M-biljet) en in Portugal. Steeds meer ondernemers en directeuren groot aandeelhouders (DGA) emigreren naar zonnige oorden (lees dit artikel). Wij overleggen in voorkomende gevallen ook met een lokale belastingadviseur en / of advocaat. De Hoge Raad heeft in 2020 bepaald dat een AOW-uitkering niet in Nederland mag worden belast. Het Belastingverdrag tussen Nederland en Portugal (oud verdrag, veelal gunstig) bepaalt in artikel 18 hoe de heffing verloopt als er sprake is van in de ene staat opgebouwde pensioenen welke worden uitgekeerd aan een inwoner van een ander land. Normaal gesproken worden pensioenen belast in de woonstaat. In sommige gevallen mag de bronstaat (daar waar het pensioen is opgebouwd) ook heffen. Als een pensioen bijvoorbeeld niet in Portugal zou worden belast, mag Nederland heffen. Door een speciale regeling in portugal zal de belastingheffing over pensioenen vaak beperkt zijn. Er is wel een onderscheid tussen overheidspensioenen en niet overheidspensioenen.

Wanneer inwoner in het buitenland?

Voor de fiscale uitleg van een belastingverdrag is in eerste instantie van belang waar iemand woont. Volgens het fiscale recht in Portugal is een persoon inwoner van Portugal als hij / zij aantoonbaar meer dan 183 dagen (in periode van 12 maanden) in Portugal heeft doorgebracht. Dit hoeft niet direct een lange en / of duurzame periode te zijn. Als iemand minder dan 183 dagen in Portugal verblijft, kan hij / zij ook inwoner van Portugal zijn. Dit wordt echter in Nederland en in Portugal op grond van eigen lokale wetgeving beoordeeld. Hiermee zou dus iemand inwoner van Nederland én Portugal kunnen zijn. Laat u derhalve voor uw emigratie goed en juist adviseren. Over de fiscale woonplaats is steeds vaker een discussie.

Noot fiscaal jurist inzake emigratie

Bij een emigratie naar het buitenland moet u een zogenaamde emigratie-aangifte indienen. Tevens zal er in voorkomende gevallen een zogenaamde conserverende aanslag worden opgelegd. Het moment van emigratie is van belang voor het woonplaatsbeginsel. Portugal of Spanje kunnen soms fiscaal erg voordelig zijn voor Nederlanders. Zo worden pensioenen vaak lager belast (10%-20%) en wordt er beperkt of niet geheven voor vermogen dat is ondergebracht in bitcoins, woningen of beleggingen in dat land. Daarnaast kent bijvoorbeeld Portugal (maar ook Spanje) een speciaal fiscaal regime voor non-habitual inwoners gedurende de eerste jaren. U krijgt dan een vrijstelling voor bepaalde inkomsten. Soms schiet u hier niets mee op, omdat Nederland in een dergelijk geval zal heffen. Portugal werkt gunstig voor Nederlanders met vermogen, dit zowel door het ontbreken van box 3 heffing als een lagere heffing bij overlijden (na 10 jaar). Ook schenkingen vanuit Portugal kunnen (na 1 jaar) voordelig zijn. Neem gerust contact op met één van onderstaande adviseurs of stuur ons een e-mail.

Bron

Hoge Raad 6 november 2020 ECLI:NL:HR:2020:1733

Mening adviseur Hoge Raad ECLI:NL:PHR:2020:695

Rechtbank d.d. 17 april 2020 ECLI:NL:RBZWB:2020:1814

Vragen over pensioen en emigratie? Vraag vrijblijvende offerte

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 26-06-2023
Artikel gemaakt op 26-06-2023
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Actueel emigratie Genieten van pensioen in buitenland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap