print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Actueel emigratie Jacht geopend op Belgische topvoetballers

Actueel emigratie

Jacht geopend op Belgische topvoetballers

Enkele Belgische topvoetballers zijn onderwerp van onderzoek door de Belgische Belastingdienst.

In de zogenaamde LuxLeaks-affaire waarbij belastingconstructies via Luxemburg zijn uitgelekt en nu op fraude onderzocht worden, zijn een aantal structuren boven water gekomen van verschillende Belgische topvoetballers uit het nationaal team de Rode Duivels.

Portretrechten in Luxemburg ondergebracht

De voetballers hebben in Luxemburg een vennootschap opgericht waaraan ze hun portretrechten hebben overgedragen. Gevolg is dat alle inkomsten die zij genieten uit reclame gebaseerd op hun portret belast worden in de Luxemburgse vennootschap. Denk daarbij aan de opbrengsten die ze ontvangen voor bijvoorbeeld voetbal-videogames en reclamecampagnes.

Uiteraard is dit volledig fiscaal gedreven: in België zou over € 100.000 inkomsten circa € 34.000 aan belasting verschuldigd zijn; in Luxemburg wordt 80% vrijgesteld en wordt dus slechts € 20.000 in de heffing betrokken, tegen een tarief van ruwweg 20%. Voordeel derhalve € 30.000 (30% over de inkomsten).

Op zich is de betreffende constructie, indien juist uitgevoerd, legaal. Valkuilen zijn er ook. Is bij de inbreng het portretrecht juist gewaardeerd? Is de vennootschap wel in Luxemburg gevestigd?

Het onderzoek van de Belgische Belastingdienst zal zich voornamelijk richten op deze laatste vraag: wordt het bestuur in Luxemburg of in België uitgeoefend? Indien het bestuur geacht wordt in België plaats te vinden (omdat ze zelf bestuurder zijn), is de vennootschap fiscaal in België gevestigd en daarmee in België belastingplichtig. De beoogde opzet werkt dan niet. Gebleken is reeds dat bij enkele wielrenners deze constructie op grond hiervan is doorgeprikt.

Conclusie: indien juist opgezet, had circa 30% aan belasting bespaard kunnen worden. Indien men echter niet juist handelt, zal dit tot naheffingen, boetes en veel verontwaardiging in de media leiden. Goed advies in deze is dus zeer wenselijk.


Meer weten van jacht geopend op belgische topvoetballers


Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Actueel emigratie Jacht geopend op Belgische topvoetballers

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap