print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Actueel emigratie

Internationale structuren DJ's

Er wordt in diverse kranten geschreven over de internationale structuren van bekende DJ's en artiesten. De FIOD deed invallen en de Belastingdienst legt forse aanslagen op. Hoe werkt dit eigenlijk? Kijk hier voor een film over belastingontwijking. In 2018 is er door de FIOD een inval gedaan bij een belastingadviseur die constructies bedacht voor vele bekende Nederlanders. Op grond van deze informatie worden diverse artiesten / DJ's in Nederland op dit moment aangepakt. Veel artiesten bleken nog gewoon in Nederland te wonen en hun buitenlandse bedrijven vanuit Nederland aan te sturen. Van een echte emigratie was dus geen sprake, zo lijkt het.

Woonplaats van een artiest

Een DJ zwerft over de wereld en als hij niet getrouwd is en / of kinderen heeft, woont hij overal en nergens. De kern van de zaak is dan ook: waar woont de DJ? Er moet namelijk belasting worden betaald in het land waar een belastingplichtige woont. In normale binnenlandse situaties heeft een DJ een holdingstructuur in Nederland. De inkomsten van de artiest komen in de B.V. binnen en de DJ zelf geniet een salaris uit zijn eigen B.V. Tot zover is het nog niet spannend. Het maximale tarief voor de inkomstenbelasting bedraagt zo'n 50% en in de B.V. is het tarief 25%. In Cyprus zijn de tarieven een stuk gunstiger, namelijk 5-10%. Dit is dus snel verdiend.

De eenvoudige insteek is dat bedrijven belasting betalen in het land waar ze gevestigd zijn, dit geldt ook voor personen. Vaak is er discussie met de Belastingdienst over de feitelijke woonplaats.

Fiscale emigratie van een artiest

De DJ laat zich uit het bevolkingsregister uitschrijven en denkt dat hij / zij dan niet meer in Nederland belastingplichtig is. Voor de Nederlandse belastingwet (artikel 4 AWR voor de kenner) wordt echter gekeken naar alle feiten en omstandigheden. In dit artikel gaan we hier dieper op in. Hierbij moet u denken aan:

  • Waar heeft de DJ een woning en wordt deze duurzaam verhuurd aan derden?  
  • Waar woont het gezin (de partner, kinderen)?
  • Waar is de DJ verzekerd?
  • Waar heb je bankrekeningen of financiële belangen in Nederland (zoals vermogen, beleggingen, etc.)?
  • Het pingedrag van de DJ gedurende het jaar,
  • Mobiele belgedrag.

De DJ moet zijn banden met Nederland zoveel mogelijk verbreken en een bestaan in het buitenland, zeg Cyprus, opbouwen. De DJ treedt in dienstbetrekking bij een Ltd. (rechtspersoon) op Cyprus. Deze Ltd. gaat vervolgens contracten sluiten met buitenlandse partijen waar de DJ gaat optreden. De meeste DJ's treden voor 90% of meer op buiten Nederland en zijn dus ook vaak "als zwerver" onderweg. Het salaris uit de Ltd. wordt overgemaakt op een bankrekening buiten Nederland. De Nederlandse B.V.'s worden verder niet meer gebruikt en bloeden langzaam dood. Ze beheren de oude rechten van de DJ. Het centrum van de levensbelangen van de DJ moet buiten Nederland liggen, dat is de kern van vele adviezen. De DJ voldoet zijn belastingen op Cyprus, tenzij internationale wetgeving dit anders zou invullen (bijvoorbeeld moet er bronbelasting worden betaald over optredens in de VS en de UK). De winstbelasting op Cyprus is beperkt en dividenduitkeringen zijn onbelast (in Nederland 25%).

Waar gaat het mis voor de DJ?

De banden met Nederland blijken vaak sterker, waardoor de Nederlandse Belastingdienst (vaak na uitgebreid onderzoek) stelt dat de DJ nog gewoon in Nederland woont. In de meeste gevallen zijn de vrienden, de partner, de woning, het telefoonverkeer en pingedrag aanleiding om te stellen dat iemand nog in Nederland woont. De uitgebreide onderzoeken worden vaak door de FIOD verzorgd, waar tevens telefoongesprekken worden afgeluisterd, bankrekenignen worden nageplozen en vluchtgegevens in kaart worden gebracht. In sommige gevallen wordt de belastingadviseur aansprakelijk gesteld voor het geven van een fout advies, dit blijkt veelal lastig. Het advies klopt wel, maar de uitvoering door de DJ is slordig. Lees hiertoe mede deze procedure bij de Rechtbank Amsterdam.

Deel deze pagina

Laatste update op 01-08-2019
Artikel gemaakt op 01-08-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Actueel emigratie Internationale structuren DJ

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap