print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Actueel internationaal

Arbeidskorting na emigratie

Arbeidskorting voor buitenlands belastingplichtige

De casus

Een Engelsman werkte in Nederland en woonde in Engeland. Zijn Nederlandse werkgever hield rekening met een arbeidskorting van € 61 (!). De inspecteur was van mening dat de Engelsman hier geen recht op had. De rechter vond van wel.

Fiscaal gezien

Iemand die buiten Nederland woont en salaris geniet in Nederland heeft recht op arbeidskorting. Als de in het buitenland wonende Nederlander opteert voor fictief binnenlandse belastingplicht, heeft hij of zij recht op arbeidskorting. Als iemand niet verzoekt (opteert) voor binnenlandse belastingplicht, is onduidelijk of hij hierop recht zou hebben. Het Gerechtshof in Den Bosch heeft eind 2006 bepaald dat ook deze personen (buitenlands belastingplichtigen die niet kiezen voor optie fictieve binnenlands belastingplicht) recht hebben op de arbeidskorting.

Cassatie

De Staatssecretaris heeft de mogelijkheid tot beroep (cassatie) ingetrokken, hij verwacht geen succes bij de Hoge Raad. Dit komt mede door een eerdere uitspraak van het Hof van Justitie (zaak Conijn in juli 2006). Er is geen rechtvaardigingsgrond om een onderscheid te maken tussen binnenlands belastingplichtigen en buitenlands belastingplichten, een wijs besluit derhalve.

Arbeidskorting

De maximale arbeidskorting bedraagt € 1.392, dus echt spannend is deze uitspraak voor de individueel belastingplichtige niet. Het uitrekenen van arbeidskorting kan knap lastig zijn. Er zijn 2 percentages op de arbeidskortingsgrondslag. Het eerste percentage (1,781%) geldt voor een inkomen uit tegenwoordige arbeid tot € 8.312. Het tweede percentage (12,354%) geldt voor het inkomen boven € 8.312.

Bron: Ministerie van Financiën, Fiscale nieuwsflits 15-03-2007.


Arbeidskorting na emigratie [news] 2015-12-08 0000-00-00 0000-00-00

Deel deze pagina

Laatste update op 08-12-2015
Artikel gemaakt op 22-03-2007
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Actueel internationaal Arbeidskorting bij emigratie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap