print sitemap zoeken disclaimer contact

Boekenonderzoek Belastingdienst

Een boekenonderzoek doro de belastingdienst kan voor ondernemers een vervelende verrassing zijn. Bij een boekenonderzoek controleert de belastingdienst de administratie van uw bedrijf en de door uw bedrijf ingediende aangiften. Als de belastingdienst fouten ontdekt tijdens het boekenonderzoek kan dit aanleiding zijn voor een naheffing en/of verzuimboete of vergrijpboete. Het is belangrijk om een boekenonderzoek goed voor te bereiden en uw te laten begeleiden door een deskundige fiscalist of belastingadviseur, dit kan veel problemen en naheffingen bij het boekenonderzoek voorkomen.

Wat houdt een boekenonderzoek van de belastingdienst in ?

Een boekenonderzoek van de Belastingdienst is een controle van de door een ondernemer ingediende aangiften en de administratie. Het boekenonderzoek kan spontaan plaatsvinden maar de aanleiding kan ook een derden onderzoek zijn. Een boekenonderzoek gaat meestal over de 5 laatste jaren en begint vaak bij een specifiek belastingonderdeel (veelal BTW en loonheffingen). Een boekenonderzoek wordt altijd schriftelijk aangekondigd. U moet in het begin veel informatie aanleveren.

Hoe lang duurt een boekenonderzoek van de belastingdienst?

Een boekenonderzoek duurt meestal een aantal dagen en soms een week. Dit hangt natuurlijk af van de complexiteit en de omvang van uw bedrijf. Een gedegen voorbereiding is van essentieel belang.

Waarom wordt een boekenonderzoek ingesteld?

Een boekenonderzoek wordt meestal spontaan ingesteld. Soms zijn er ook binnen een branche of soort onderneming onderzoeken. Ook is het denkbaar dat er een andere aanleiding is voor het onderzoek (bijvoorbeeld een eerder onderzoek bij een derde). Via een boekenonderzoek kan de Belastingdienst vaststellen of een onderneming zich heeft gehouden aan de fiscale spelregels.

Hulp bij boekenonderzoek belastingdienst

Als u een boekenonderzoek van de Belastingdienst verwacht, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en advies in te winnen over hoe u hier het beste mee om kunt gaan. Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen bij het begeleiden van een boekenonderzoek:

  1. Wees goed voorbereid: Zorg ervoor dat u alle benodigde documentatie bij de hand heeft voordat het onderzoek begint. Dit kan onder meer uw boekhouding, facturen, bonnen en bankafschriften omvatten.
  2. Stel een contactpersoon aan: Wijs een contactpersoon binnen uw organisatie aan die verantwoordelijk is voor het begeleiden van het boekenonderzoek. Deze persoon kan als aanspreekpunt fungeren voor de Belastingdienst en ervoor zorgen dat alle benodigde informatie op een efficiënte en effectieve manier wordt verstrekt.
  3. Wees transparant: Wees zo open en eerlijk mogelijk tegenover de Belastingdienst. Het verbergen of achterhouden van informatie kan leiden tot verdere problemen en boetes.
  4. Houd deadlines in de gaten: Zorg ervoor dat u alle deadlines in de gaten houdt en dat u alle benodigde informatie op tijd verstrekt. Hierdoor kunt u vertragingen en extra kosten voorkomen.
  5. Overweeg het inschakelen van een deskundige: Als u zich zorgen maakt over het boekenonderzoek van de belastingdienst of als u zich niet volledig zeker voelt over de informatie die u verstrekt, kunt u overwegen om een deskundige in te schakelen. Een belastingadviseur kan u helpen bij het voorbereiden van het onderzoek en u adviseren over hoe u het beste kunt omgaan met eventuele problemen die zich voordoen. Wi jadviseren wekelijks accountants en belastingplichtigen bij boekenonderzoeken, vraag gerust een vrijblijvende offerte of kom eens langs voor een bakje koffie.

Door deze tips te volgen, kunt u het boekenonderzoek van de Belastingdienst succesvol begeleiden en ervoor zorgen dat u zich geen zorgen hoeft te maken over onverwachte problemen of boetes.

Belegeiding boekenonderzoek door fiscaal jurist

Wij adviseren dagelijks ondernemers bij boekenonderzoeken van de Belastingdienst. Als de Belastingdienst een boekenonderzoek bij u instelt, dan controleren zij uw administratie, aangiften en overige administratieve bescheiden en vastleggingen. De laatste jaren zijn de meeste onderzoeken toegespitst op de loonheffingen en omzetbelasting.

Onze fiscaal juristen zijn experts in de advisering hieromtrent en een aantal collega's hebben tientallen jaren ervaring opgedaan bij de Belastingdienst zodat ze alle ins en outs kennen.

Een boekenonderzoek wordt altijd (veel schriftelijk) van tevoren aangekondigd en achteraf wordt een controlerapport opgesteld, dit rapport bestaat uit een openbaar en niet openbaar gedeelte.

Het geniet de voorkeur om vanaf dag één begeleiding en advisering in te roepen. Dit is niet voor onze portemonnee maar voor de uwe. U geeft al snel de verkeerde antwoorden, verstrekt onnodig teveel informatie, geeft ruimte voor extra onderzoeken, etc.

Meer boekenonderzoeken Belastingdienst

Uit het rapport analyse niveau toezicht achteraf volgt dat het aantal boekenonderzoek bij MKB bedrijven met 33% is gedaald. Het aantal jaarlijkse onderzoeken is gedaald van 27.000 (in 2016) tot iets meer dan 15.000 (in 2019). De oorzaak is gelegen in personeel- en capaciteitsgebrek bij de belastingdienst. Daarnaast kosten controles veel tijd en zijn deze complex. Op dit moment wordt op grond van data analyses een risico analyse gemaakt en worden onderzoeken dus anders ingezet. Van de 2,7 miljoen MKB bedrijven worden er jaarlijks maar een paar procent gecontroleerd. Onze staatssecretaris (van Rij) komt in de zomer met een actieplan voor een toename en verbetering van het aantal boekenonderzoeken bij MKB bedrijven, aldus het FD. Wij adviseren veel ondernemers tijdens boekenonderzoeken, maar ook via een fiscale scan vooraf. Via een fiscale scan inventariseren wij de risico gebieden maar ook de fiscale mogelijkheden. Interesse in een fiscale APK, neem gerust contact met ons op.

Uw rechten tijdens een boekenonderzoek

De rechten volgens de Belastingdienst zijn de volgende:

  1. U heeft recht op uitleg als ze van uw aangifte afwijken;
  2. U heeft recht op geheimhouding van fiscale gegevens. De Belastingdienst mag de gegevens enkel gebruiken voor de fiscale heffingen/ belastingwetgeving.
  3. U kunt in bezwaar en beroep gaan
  4. U mag een fiscalist of adviseur inschakelen

Maar gelukkig is er meer en kan het beter, welke rechten zijn er nog meer:

  1. U mag de fiscaal meest gunstige route kiezen en het voor u meest gunstige standpunt innemen. Dit moet dan wel verdedigbaar zijn (op grond van adviezen, wetgeving en jurisprudentie).
  2. De inspecteur mag vragen stellen over de fiscale feiten, niet over andere zaken, en u gaat over de antwoorden. Laat u dus tijdens het onderzoek bijstaan door een deskundige, zo voorkomt u dat u teveel (voor u irrelevante) informatie verstrekt en/of teveel gaat uitweiden.
  3. Laat u zich niet meeslepen in een discussie of intimideren tijdens een controle. U heeft recht op een (deskundige) adviseur voordat u informatie gaat verstrekken.
  4. Als er boetes worden opgelegd heeft u recht op uw zwijgrecht. De inspecteur moet u hierop wijzen (de cautie)
  5. U mag bepalen in welke computer, telefoon of kast de inspecteur gaat kijken.
  6. Het gaat enkel om fiscaal relevante feiten, deze kunnen worden opgevraagd.
  7. Fiscale adviezen hoeven niet te worden verstrekt, zorg ervoor dat deze in een aparte map op uw harde schijf staan (of nog beter op beveiligde omgeving). Ook adviezen en brieven van uw advocaat hoeft u niet te verstrekken (verschoningsrecht).  
  8. De inspecteur moet tijdens het onderzoek duidelijk en zorgvuldig zijn (de algemene beginselen van behoorlijk bestuur)
  9. Maar gerust een afspraak met één van onze specialisten. Wij zijn er binnen 24 uur !  

Laat u adviseren bij een boekenonderzoek

Wij adviseren tientallen ondernemers en accountants bij boekenonderzoeken, dit is een vak. Het verdient absoluut de voorkeur om reeds vanaf dag één aanwezig te zijn, dit voorkomt dat u teveel en/of onjuiste (of onvolledige) informatie verstrekt (in uw enthousiasme). Veel ondernemers gaan er nog steeds vanuit dat ze niks te verbergen hebben en alles juist hebben gedaan.

Deel deze pagina

Laatste update op 08-02-2024
Artikel gemaakt op 31-07-2015
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Boekenonderzoek

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap