print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Actueel emigratie

EU tikt Nederland over de vingers

Nederlander in buitenland houdt recht op AOW en kinderbijslag

Bij emigratie naar het buitenland (of hier gaan werken) bent u niet meer verplicht verzekerd voor de AOW (algemene ouderdomswet) en de ANW (algemene nabestaandenwet). Hierdoor is uw AOW-pensioen (en eventueel de ANW-uitkeringen) lager. Via de Sociale Verzekeringsbank kunt u zich wel vrijwillig verzekeren, dit is meestal duurder dan wanneer u in Nederland blijft wonen. Veelal heeft u bij emigratie geen recht meer op kinderbijslag.

Op dit moment (februari 2005) ligt er bij het Hof van Justitie in Luxemburg een vraag voor:

Mag de Nederlandse overheid de rechten van een emigrant beperken?

De advocaat-generaal heeft gezegd: NEE !

Als het Hof de advocaat-generaal volgt (en dat doen ze meestal), dan gaat dit Nederland geld kosten. Nederlanders die in het buitenland wonen hebben dan normaal recht op kinderbijslag en daarnaast mogen ze zich (goedkoper dan nu) vrijwillig verzekeren voor de AOW en ANW. Door een wetswijziging in 2000 zijn ongeveer 30.000 mensen getroffen door een wetswijziging, ongeveer 8.000 mensen hebben zich vrijwillig verzekerd. Voor 20.000 geldt dus dat ze op hun 65e verjaardag een lagere AOW ontvangen en bij overlijden ook een lagere ANW.

We moeten nu nog even wachten op de uitspraak, belt u alvast met de Sociale Verzekeringsbank.

Overige opmerkingen over pensioen

Reeds opgebouwde pensioenrechten blijven bij uw Nederlandse pensioenfonds. Kleine pensioenen (zo'n € 650 per jaar) kunnen soms worden afgekocht. Onder voorwaarden kunt u uw pensioen soms overhevelen vanuit Nederland naar het buitenland. Schakelt u een specialist in voor deze materie, dit is knap lastig.

Deel deze pagina

Laatste update op 05-03-2015
Artikel gemaakt op 25-02-2005
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Actueel emigratie EU tikt Nederland over de vingers

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap