print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Actueel internationaal

Beleggen op de Nederlandse Antillen

Het Financieele Dagblad maakt melding van een FIOD-inval bij een belastingadvieskantoor in Amsterdam. Ook bij een bank is een inval gedaan. Details over de kwestie, de betrokkenen en het advies worden niet bekendgemaakt.

Beleggen in Nederland

Als u in een B.V. in Nederland gaat beleggen, bedraagt het tarief over winsten in Nederland 25,5% (vennootschapsbelasting). Als de winst aan de eigenaar / aandeelhouder wordt uitgekeerd, is nog een 25% (box 2) inkomstenbelasting verschuldigd. Verliezen op beleggingen zijn aftrekbaar.

Als u in privé gaat beleggen, moet u 1,2% over uw beleggingen betalen. Vanaf zo'n 5% rendement is beleggen in privé voordeliger. Eventueel kunt u overwegen om in de nieuwe fiscale beleggingsinstelling te beleggen.

Beleggen op de Antillen

De feitelijke leiding van uw B.V. moet naar de Nederlandse Antillen worden verplaatst (wellicht heffing over stille reserves). Het bestuur en kantooradres moeten worden gewijzigd. Na de emigratie is de B.V. over haar beleggingsresultaten op de Antillen belasting verschuldigd. De in Nederland wonende DGA (directeur-grootaandeelhouder) mag zich niet bemoeien met de directie of het beleggingsbeleid, anders gaat het mis en is de B.V. in Nederland gevestigd. Na verplaatsing van de B.V. richt de B.V. een Antilliaanse B.V. (hierna N.V.) op en stort het vermogen op de aandelen in de N.V. De N.V. is – mits zij alleen gaat beleggen – vrijgesteld van belastingheffing over haar winst. Als de N.V. de winst uitkeert aan de B.V., dan is 95% vrijgesteld en wordt over 5% een tarief van zo'n 35% geheven. Een voordeel van zo'n 23% t.o.v. Nederland. Als de winst door B.V. wordt uitgekeerd, is regulier 25% (box 2) inkomstenbelasting in Nederland verschuldigd. Een aandachtspunt is dat soms 1% belasting in Nederland is verschuldigd over het vermogen van de N.V. Daarnaast is advisering omtrent de nieuwe regels voor de deelnemingsvrijstelling wenselijk.

Beleggen in Cyprus

Deze optie is eenvoudiger. De Nederlandse B.V. brengt haar kapitaal in op een B.V. in Cyprus (storting op kapitaal). Dit kan omdat Cyprus tot de EU behoort. De Cypriotische B.V. (hierna Ltd.) is over de beleggingsresultaten 10% belasting verschuldigd. Ook in dit geval moet de directie op Cyprus gevestigd zijn en mag de Nederlandse directeur zich nergens mee bemoeien. Dividenduitkeringen van de Ltd. aan de B.V. zijn belastingvrij, voor de Nederlandse DGA zal er verder niks veranderen. Ik vind deze constructie minder voordelig, dit komt door het hogere tarief op Cyprus.

Conclusie

Beleggen via een buitenlandse entiteit kan een aardig voordeel opleveren. Aandachtspunt hierbij is dat de directeur in Nederland zich niet mag bemoeien met het beleggingsbeleid, dit moet hij overlaten aan de bank / trust aldaar. Andere keerzijde is dat verliezen ook tegen een laag tarief aftrekbaar zijn. Voor Nederlandse B.V.'s met een groot vermogen kunnen de constructies voordelig zijn.

Beleggen op de Nederlandse Antillen [news] 2017-02-10 0000-00-00 0000-00-00

Meer weten van beleggen op de antillen

Deel deze pagina

Laatste update op 10-02-2017
Artikel gemaakt op 03-05-2007
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Actueel internationaal Beleggen op de Antillen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap