print sitemap zoeken disclaimer contact

Landeninformatie

Europa wordt steeds groter en mensen en bedrijven gaan sneller en vaker de grens over. Informatie op het internet over het buitenland is slecht te vinden. In Nederland kennen we een tarief in de inkomstenbelasting dat oploopt van 33% tot 52%, voor bedrijven (B.V. / N.V.) is dit tarief 30% (in 2007). In het buitenland zien we steeds meer een zogenaamde flat rate, zijnde één tarief voor de inkomstenbelasting.

Dit tarief is het laagst in Roemenië (per 2005 16%), maar ook Slowakije mag er zijn met haar 19% belastingheffing. Als we even verder om ons heen kijken, zien we dat het tarief in Rusland (24%) en Estland (26%) ook nog steeds veel minder is dan in Nederland. Genoemde landen verlagen nog steeds hun tarieven omdat ze hiermee de economie een zetje in de rug willen geven door buitenlandse bedrijven aan te trekken en de consumptie te stimuleren.

De nieuwe EU-landen en ook de landen om ons heen gaan stunten met belastingtarieven. Een centraal tarief binnen de EU voor BTW is er, maar voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting treden de landen in concurrentie met elkaar. Nederland was tot 2001 zeker geen fiscaal paradijs, maar wel een land met een goed opleidingsniveau en rustig arbeidsklimaat. Daarnaast kon je tot 2001 prima afspraken maken met de fiscale autoriteiten in Nederland (rulings). Dit is thans voorbij, het sluiten van een ruling of APA (advance pricing agreement) wordt steeds lastiger. In 2006 eindigt een overgangsregeling voor bedrijven die in 2001 al een afspraak met de fiscale autoriteiten (Belastingdienst) hadden gemaakt. Houdstermaatschappijen mijden Nederland nu al en zullen wellicht na 2006 ook vertrekken. Andere landen hebben veel betere regimes (zoals Luxemburg, Zweden en Oostenrijk). Gelukkig heeft dit de aandacht van het ministerie en wordt het tarief voor de vennootschapsbelasting langzaam verminderd tot 30%. Daarnaast gaat de wet op de vennootschapsbelasting (uit 1969!) op de schop. De belangen zijn groot en de deskundigheid bij het ministerie van Financien is voldoende groot om een juist beleid te formuleren, duimen draaien dus!

Successie in andere landen

Als u wilt weten hoeveel erfbelasting u in het buitenland zou moeten betalen, kunt u deze internetsite raadplegen.

Deel deze pagina

Laatste update op 27-01-2017
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap