print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Actueel internationaal

Staking onderneming en emigratie

Een man en een vrouw hebben een melkveebedrijf in Nederland. De VOF wordt per 1 januari 2000 zonder belastingheffing ingebracht in een B.V. In 2002 emigreert het stel naar Denemarken. Een filiaal van de Nederlandse B.V. wordt in Denemarken ingeschreven. De inspecteur stelt dat het bedrijf onterecht is ingebracht via de geruisloze inbreng. De belastingplichtige stelt dat het bedrijf is verplaatst. De Hoge Raad (27 april 2012) is het met de inspecteur eens, edoch geeft wel mogelijkheden.

Staking onderneming en naar buitenland vertrekken

Een onderneming kan worden verplaatst naar een andere plaats, dit kan zowel binnen de Nederlandse grenzen, maar ook daarbuiten. Bij een verplaatsing kan er ook sprake zijn van een staking. Het belangrijkste uitgangspunt is dat de onderneming qua identiteit niet wezenlijk wordt veranderd. In deze casus ging het mis:

  • Het bedrijf was anders.
  • Er zijn geen bestanddelen uit Nederland meegenomen voor het nieuwe bedrijf.
  • Enkel de leidinggevende was gelijk gebleven.

De Rechtbank in Haarlem was het ook al met de inspecteur eens. Het Gerechtshof in Amsterdam was het vervolgens met de belastingplichtige eens. De onderneming is volgens het Gerechtshof niet gestaakt. Het Gerechtshof komt tot deze conclusie omdat de identiteit van de onderneming dezelfde is gebleven. De Hoge Raad gaat ook van dit principe uit, maar komt tot een andere conclusie. In dit geval zijn de koeien in Nederland verkocht, maar in Denemarken zijn dezelfde koeien weer gekocht. De onderneming in Denemarken was veel groter dan de onderneming in Nederland.

Belastingtip

De melkveehouder had de Nederlandse koeien moeten overbrengen naar Denemarken, inclusief vele activa. Volgens de letterlijke tekst en de geest van de wet was het dan wel goed gegaan. Laat u dus tijdig en goed adviseren.

Bron: Hoge Raad 27 april 2012 (rolnummer 11/03880) en Gerechtshof Amsterdam (rolnummer 09/00391) en Hoge Raad 9 maart 2010 (rolnummer 08/01448).

Deel deze pagina

Laatste update op 08-12-2015
Artikel gemaakt op 03-05-2012
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Actueel internationaal Staking onderneming en emigratie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap