print sitemap zoeken disclaimer contact

Doorschuiving of staking onderneming

Als u stopt met uw bedrijf (onderneming) of deze verkoopt, dan moet u belasting betalen over de stakingswinst en uw fiscale oudedagsreserve. Het is van essentieel belang dat u hierbij een externe adviseur inschakelt met ervaring, dit kan ervoor zorgen dat u veel minder of zelfs geen belasting hoeft te betalen. Het is het beste om 3-5 jaar vóór de verkoop / staking de eerste fiscale stappen te zetten.

Extra lijfrente bij staking onderneming

Als u uw eenmanszaak, maatschap of VOF staakt, kunt u voor de stakingswinst een lijfrente kopen. De liquiditeit moet u dan wel beschikbaar hebben, dit is vaak een probleem. De hoogte van de lijfrente / aftrek is afhankelijk van uw leeftijd en uw situatie.

  • De aftrek bedraagt standaard € 113.569 (cijfers 2018). 
  • Voor ondernemers tussen 51-61 jaar € 227.126 (cijfers 2018) of als de lijfrente direct ingaat.
  • Bij ondernemers ouder dan 61 jaar of bij invalide ondernemers is de aftrek € 454.237 (cijfers 2018), dit bedrag is ook van toepassing als de ondernemer is komen te overlijden.  

Belastingvrij onderneming doorschuiven

In bepaalde situaties kunt u uw bedrijf zonder belastingheffing doorschuiven. De belangrijkste zijn:

  1. Bij een echtscheiding;
  2. Als uw partner komt te overlijden;
  3. Als u de onderneming overdraagt aan een mede-ondernemer in uw bedrijf;
  4. Als u de onderneming overdraagt aan een werknemer in uw bedrijf;
  5. Als u de onderneming overdraagt aan een B.V.;
  6. Als u komt te overlijden.

De belangrijkste voorwaarde bij een aantal van de genoemde situaties is dat de mede-ondernemer / werknemer al 3 jaar bij u werkt (dit is één jaar als u voor 45% arbeidsongeschikt bent). U moet voor een goedkeuring wel even langs de Belastingdienst. De koper gaat vervolgens verder met dezelfde boekwaarden die u op de balans heeft staan. De koper mag de onderneming niet (direct) doorverkopen. Als de koper de onderneming binnen 3 jaar staakt, heeft hij / zij geen recht op de stakingsvrijstelling. In sommige gevallen kunt u ook gebruik maken van deze regeling als u delen van uw bedrijf zou staken, dit is echter maatwerk.

Nieuw besluit over doorschuiving onderneming

Er is sinds mei 2018 een nieuw besluit over de geruisloze doorschuiving. Het besluit uit 2002 komt hiermee te vervallen. Het besluit kunt u hier raadplegen.

Vragen over verkoop of staking

Kom gerust - eventueel met uw accountant - langs voor een vrijblijvend gesprek met één van onze fiscaal juristen.

Deel deze pagina

Laatste update op 01-06-2018
Artikel gemaakt op 01-06-2018
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven Doorschuiving of staking onderneming

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap