print sitemap zoeken disclaimer contact

WK Voetbal Rusland 2018

Voetbalpoule en belastingen 

Het WK Voetbal 2018 in Rusland is in volle gang. Binnen bedrijven en instellingen worden vele voetbalpoultjes opgezet. Hoe zit dit fiscaal? Tot € 449 is er geen probleem, anders wel.

Kansspelbelasting en voetbalpoultje

Meestal wordt er een inleg besproken en ontvangt de winnaar (of de top 3) een prijs uit het verzamelde geld. Een inleg is veelal niet verplicht en de werkgever kan er ook nog voor kiezen een (extra) prijs ter beschikking te stellen. Als de geldprijs - of de waarde van het cadeau - niet meer bedraagt dan € 449 is er niet veel aan de hand.

Wie moet de kansspelbelasting betalen?

Degene die de voetbalpoule organiseert moet de kansspelbelasting betalen. De organisator kan ervoor kiezen dat degene die de poule wint zelf de kansspelbelasting gaat betalen. De organisator kan er ook voor kiezen om zelf de 30,1% kansspelbelasting te voldoen.

Voorbeeld: de prijs in een voetbalpoule is € 3.000. Als de organisator zelf de kansspelbelasting gaat betalen, moet hij / zij € 4.200 in kas hebben. Als de winnaar de kansspelbelasting moet betalen, dan ontvangt de winnaar geen € 3.000 maar ongeveer € 2.100.

Is de Belastingdienst actief op voetbalpoultjes? 

Tijdens het WK 2014 in Brazilië is al gebleken dat de Belastingdienst niet actief beleid heeft om voetbalpoules aan te pakken. Ook dit jaar zal dit niet gebeuren. Als een bedrijf reclame maakt voor een voetbalpoule of een grote poule organiseert, is het verstandig om dit per afdeling te doen en / of de belasting tijdig af te dragen. Als de kansspelbelasting niet binnen 1 maand na de uitkering op de rekening van de Belastingdienst staat, dan riskeert u een boete van 50%.

Hoe kunt u een voetbalpoule belastingvrij houden?

Er zijn binnen de fiscale wereld diverse mogelijkheden om een voetbalpoule belastingvrij te houden, de belangrijkste voorwaarden om kansbelasting te voorkomen zijn:

  • Er is sprake van een groep collega's;
  • Mensen buiten de groep mogen niet meedoen;
  • De totale prijs is maximaal € 449 (of minder);
  • Het bedrag van € 449 geldt voor het totaal aan prijzen.

Als het totaal aan prijzen meer bedraagt dan de genoemde € 449, dan wordt de (totale) prijs belast met kansspelbelasting (tarief 30,1%). De belasting wordt normaal gesproken ingehouden op de prijs en afgedragen aan de Belastingdienst.

Vragen over kansspelbelasting? Mail gerust

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van wk voetbalpoule 2018 en belastingen


Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Actueel Actuele fiscale info WK Voetbalpoule 2018 en belastingen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap