print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Inkeerregeling

Zwartspaarder bij UBS in Zwitserland

Belastingdienst zoekt zwartspaarder in Zwitserland

Deze week heeft Zwitserland aan Nederland informatie verstrekt over Nederlanders met een bankrekening in Zwitserland (periode 2010 - 2015). Dit verzoek liep al langer en is zojuist door Zwitserland gehonoreerd. De Nederlandse Belastingdienst zal deze personen (klanten bij UBS) een brief sturen en confronteren met hun buitenlandse vermogen. De heffing kan zover oplopen, dat het gehele vermogen opgaat aan Nederlandse belastingen en boetes. Inkeren kan voorkomen dat de rekening fors oploopt.

Bankgeheim in Zwitserland is voorbij

In 2018 heeft Zwitserland al formeel afscheid genomen van haar bankgeheim. Dit is ontstaan doordat de Verenigde Staten druk heeft gezet op Zwitserland. De Zwitserse Belastingdienst (Eidgenössischen Steuerverwaltung - ESTV) komt nu aanvragen om informatie tegemoet. Nederland heeft in 2017 al om informatie verzocht, dus het heeft even geduurd. Hoewel Zwitserland veel waarde hecht aan privacy en anonimiteit, moeten zij ook mee in de open economie waarbij belastingontduiking of ontgaan niet meer wordt getolereerd.  

Inkeren bij Zwitserse bankrekening

In sommige gevallen zullen de rekeninghouders niet meer leven, de erfgenamen krijgen dan de "fiscale rekening" in de brievenbus. De Belastingdienst kan normaal gesproken 5 jaar terug in de tijd, bij buitenlandse bankrekeningen is dit 12 jaar. Mensen die zich vrijwillig melden kunnen sinds 2018 niet meer gebruikmaken van de gunstige inkeerregeling. Wij merken wel dat de boete bij vrijwillige inkeerders veelal lager wordt vastgesteld. Nederland heeft met haar onderzoek (programma verhuld vermogen) al ruim € 4 miljard aan verborgen vermogen opgespoord.

Noot fiscaal jurist inzake buitenlands vermogen

De UBS Bank staat bekend bij buitenlandse zwartspaarders. Enkele jaren geleden is de bank al eens veroordeeld  tot een boete van bijna € 4 miljard inzake advisering van Franse zwartspaarders. Tegen de uitspraak is beroep ingesteld. Ook andere banken zoals Credit Suisse en Julius Baer zijn al eens in het nieuws geweest aangaande zwartspaarders. De Belastingdienst krijgt nu veelal automatisch informatie uit vele landen. Deze informatie wordt dan automatisch verwerkt in de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting (vooraf ingevulde aangifte). Ook de informatie van tipgevers mag legaal worden gebruikt door de Belastingdienst, dit heeft de Hoge Raad in 2019 bepaald.

Hulp bij inkeren uit Zwitserland

Wij adviseren vele belastingplichtigen bij het vrijwillig melden van hun buitenlandse vermogen. Vragen? Mail of bel met één van onze fiscaal juristen.

Noot inkeerregeling

Hoge Raad d.d. 8 november 2019 ECLI:NL:HR:2019:1715

Vragen over inkeerregeling?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 08-09-2020
Artikel gemaakt op 14-08-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Zwartspaarder in Zwitserland

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap