Volg ons op:

Landendesk

Twitter Updates

Inkeren voor de kerst of nieuwjaar

Inkeerregeling wordt geleidelijk afgeschaft


Evenzo als de hypotheekrenteaftrek wordt ook de inkeerregeling in fasen afgebouwd. Per 1 januari 2010 worden de eerste boetes bij vrijwillige verbetering ingevoerd en deze zullen langzaam worden verhoogd. Tijdens een Tweede Kamer-debat heeft de heer Tang (PvdA) de staatssecretaris verzocht de regeling op de helling te zetten.

Inkeren vlak voor het nieuwe jaar

Als u net tussen kerst en nieuwjaar (vóór 31 december 2009) besluit om in te keren, dan zou het zo kunnen zijn dat u de aanslag over het oudste jaar (1997) pas in 2010 ontvangt. Deze is dan te laat, de aanslag moet namelijk binnen 12 jaar worden opgelegd. Het oudste en duurste jaar (met name door de heffingsrente) valt hiermee af. Wij kunnen ons voorstellen dat bij de Belastingdienst vele ambtenaren voor de fax zitten te wachten als u het formulier indient om dit voordeeltje te voorkomen. De ambtenaar zal dan - waarschijnlijk handmatig - een aanslag opleggen en deze per koerier (of belastingdeurwaarder) aan u ter hand stellen. Wij zijn nieuwsgierig of de Belastingdienst zo zal handelen.

Terugblik

Het aantal inkeerders stijgt nog steeds en de Belastingdienst wil nu onder druk de laatste inkeerders ook over de streep trekken. De regering voert het tempo op door:

De Jager wil de regeling sneller afbouwen, edoch wil hierover nog geen data noemen. In de Tweede Kamer wordt gespeculeerd in een stapsgewijze herziening van de inkeerregeling.


Schema

De boete van 15% wordt in 2010 verder verhoogd. De boete van 15% staat niet in de wet en is tijdens de behandeling in de Tweede Kamer als voorbeeld genoemd, de boete kan zomaar hoger worden.

Meer weten van inkeren voor de kerstAuteur(s) van inkeren voor de kerst


mr. drs. S. van den Elst (Sanne).
Fiscaal Jurist / Fiscaal econoom,

s.vandenelst@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 01-12-2009 | Artikel laatst gewijzigd : 06-01-2013

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen