print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Inkeerregeling

Inkeren voor de kerst of nieuwjaar

Inkeerregeling wordt geleidelijk afgeschaft


Evenzo als de hypotheekrenteaftrek wordt ook de inkeerregeling in fasen afgebouwd. Per 1 januari 2010 worden de eerste boetes bij vrijwillige verbetering ingevoerd en deze zullen langzaam worden verhoogd. Tijdens een Tweede Kamer-debat heeft de heer Tang (PvdA) de staatssecretaris verzocht de regeling op de helling te zetten.

Inkeren vlak voor het nieuwe jaar

Als u net tussen kerst en nieuwjaar (vóór 31 december 2009) besluit om in te keren, dan zou het zo kunnen zijn dat u de aanslag over het oudste jaar (1997) pas in 2010 ontvangt. Deze is dan te laat, de aanslag moet namelijk binnen 12 jaar worden opgelegd. Het oudste en duurste jaar (met name door de heffingsrente) valt hiermee af. Wij kunnen ons voorstellen dat bij de Belastingdienst vele ambtenaren voor de fax zitten te wachten als u het formulier indient om dit voordeeltje te voorkomen. De ambtenaar zal dan - waarschijnlijk handmatig - een aanslag opleggen en deze per koerier (of belastingdeurwaarder) aan u ter hand stellen. Wij zijn nieuwsgierig of de Belastingdienst zo zal handelen.

Terugblik

Het aantal inkeerders stijgt nog steeds en de Belastingdienst wil nu onder druk de laatste inkeerders ook over de streep trekken. De regering voert het tempo op door:

 • informatie-uitwisselingsverdragen met vele belastingparadijzen;
 • gesprekken met regeringen over het verstrekken van informatie;
 • tipgeld betalen aan mensen die namen verstrekken van bankrekeninghouders in het buitenland;
 • het invoeren van een forse boete vanaf 2010;
 • afbouw van de inkeerregeling in de periode 2010 – 2012.

De Jager wil de regeling sneller afbouwen, edoch wil hierover nog geen data noemen. In de Tweede Kamer wordt gespeculeerd in een stapsgewijze herziening van de inkeerregeling.


Schema

 • Inkeren in 2009: geen boete.
 • Inkeren vóór 1 juli 2010: altijd een boete over jaren langer dan 2 jaar geleden (15%).
 • Inkeren na 1 juli 2010: altijd een boete over jaren langer dan 2 jaar geleden (30%).
 • Inkeren in 2011: altijd een boete over jaren langer dan 2 jaar geleden (naar verwachting 50%).
 • Ontdekking door Belastingdienst in 2009: 100% boete.
 • Ontdekking door Belastingdienst in 2010: 300% boete (over periode na 1 juli 2009).

De boete van 15% wordt in 2010 verder verhoogd. De boete van 15% staat niet in de wet en is tijdens de behandeling in de Tweede Kamer als voorbeeld genoemd, de boete kan zomaar hoger worden.
Deel deze pagina

Laatste update op 06-01-2013
Artikel gemaakt op 01-12-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Inkeren voor de kerst

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap