print sitemap zoeken disclaimer contact

Inkeerregeling

De Jager wil gestolen informatie zwartspaarders

Na de KB Lux-affaire dreigt er opnieuw een gestolen cd-rom met informatie over zwartspaarders in handen van een overheid te vallen. Als de in dit geval Duitse overheid over deze cd-rom beschikt, zou er een bedrag van naar schatting € 100 miljoen aan niet betaalde belasting kunnen worden nagevorderd. Het gaat volgens de Wall Street Journal om in Zwitserland aangehouden banktegoeden van circa 1.500 personen. De tipgever, waarschijnlijk een medewerker van de HSBC Private Bank, is bereid de informatie te verstrekken, als de Duitse overheid een bedrag van € 2,5 miljoen aan hem betaalt.

Saillant feit is natuurlijk dat het wederom gaat om gestolen gegevens. Het verkopen of verhandelen van gestolen informatie noemt men heling. Door heling te straffen, wil men de dief treffen, begrijpelijk lijkt me. Heling wordt gestraft met ten hoogste een gevangenisstraf van 4 jaar. In Duitsland is naar aanleiding van deze kwestie een discussie ontstaan over de vraag of de overheid zich aan heling van gestolen informatie schuldig maakt en daarmee zijn boekje al dan niet te buiten gaat. Hiermee wordt diefstal beloond en wellicht zelfs gestimuleerd.

Een andere gedachte zou kunnen zijn dat sprake is van uitlokking, immers door de extreme beloning worden mensen gelokt om informatie te stelen, ook dit is strafbaar.

De staatssecretaris van Financiën, Jan Kees de Jager, heeft al aangegeven buitengewoon graag de beschikking te krijgen over deze informatie. Inmiddels heeft ons hoogste rechtsorgaan, de Hoge Raad, in de zaak van de Kredietbank Luxemburg (KB Lux) al op 21 maart 2008 geoordeeld, dat gebruik van informatie met een criminele afkomst gebruikt mag worden. Een en ander zal dus mogelijk ook verstrekkende gevolgen hebben voor Nederlandse zwartspaarders.

De zwartspaarder zit fout, dit is helder, edoch hoe zit het met de "betrouwbare" overheid? De rechter zal zich hier vast nog uitgebreid over gaan buigen.

Dinsdag 2 februari om 22:15 uur wordt naar aanleiding van deze affaire in NOVA op Nederland 2 aandacht besteed aan de vraag of de staat zaken mag doen met criminelen. Jongbloed Fiscaal Juristen geeft daarin commentaar. Zie http://www.novatv.nl/.

Veel meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden elders op onze website. Voor hulp bij de inkeerregeling, lees dit artikel.

Meer weten van de jager wil gestolen informatie zwartspaarders

Deel deze pagina

Laatste update op 06-01-2013
Artikel gemaakt op 02-02-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling De Jager wil gestolen informatie zwartspaarders

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap