print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Inkeerregeling

Zwitserland heft bankgeheim op

De staatssecretaris heeft overeenstemming bereikt met enkele vermogensbeheerders en de overheid in Zwitserland. Het wordt redelijk eenvoudig om informatie op te vragen bij de autoriteiten in Zwitserland. Er wordt niet automatisch informatie verschaft, dit doen Duitsland en Belgiƫ wel. In de toekomst kan Nederland wel informatie in Zwitserland opvragen zonder hiervan eerst de Nederlandse belastingplichtige op de hoogte te stellen. Er resten nog twee vragen:

  1. In hoeverre wordt informatie van nummer- / coderekeningen verstrekt, deze staan immers niet op naam?
  2. Zal de Zwitserse regering akkoord gaan met het verdrag?

Toelichting

Het akkoord is nog niet getekend, dus er is nog even tijd om van de inkeerregeling gebruik te maken. Zwitserland (en Oostenrijk, Liechtenstein en Luxemburg) verstrekt nu rekeninginformatie aan de Nederlandse Belastingdienst. Het akkoord is een eerste stap, er is nog geen sprake van een automatische informatie-uitwisseling. Nederland is nu nog in gesprek met diverse andere belastingparadijzen, zoals de Kaaiman Eilanden en Singapore.

Het betreft hier een spannende regeling, de informatie wordt verstrekt als de Belastingdienst een naam opgeeft aan de autoriteiten in Zwitserland. Er is geen sprake van automatische gegevensuitwisseling, dit staat de wetgeving in Zwitserland niet toe. Het is echter niet nodig dat Nederland bij een informatieverzoek aannemelijk maakt dat het om een fraudeur gaat, die een enkel verzoek met een naam met woonplaats opgeeft met het verzoek om na te kijken of deze persoon een bankrekening heeft in Zwitserland. Alle informatie van na 1 maart 2010 wordt dan verstrekt.

De wetgeving in Zwitserland staat automatische uitwisseling namelijk niet toe. Er moeten dus aanwijzingen tegen u zijn, anders is er niet zoveel aan de hand. In het uiteindelijke verdrag is een eenvoudige manier opgenomen hoe Nederland informatie kan opvragen. Het parlement in Nederland en in Zwitserland moet het verdrag nog wel goedkeuren, dit zal dus vanuit Nederland niet voor juni 2010 plaatsvinden.

Zwitserland heft bankgeheim op [news] 2013-01-06 0000-00-00 0000-00-00 2497

Deel deze pagina

Laatste update op 06-01-2013
Artikel gemaakt op 26-06-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Zwitserland heft bankgeheim op

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap