print sitemap zoeken disclaimer contact

Inkeerregeling

Zwartspaarders en tipgever

De overheid is actief met landen in onderhandeling om informatie van mogelijke zwartspaarders te krijgen. In het verleden heeft de overheid ook al eens informatie gekregen van een anonieme tipgever (KB Lux affaire). Recentelijk heeft zich een tipgever bij de Belastingdienst gemeld met diverse namen, telefoonnummers, adressen en bankrekeningnummers van in Nederland belastingplichtigen met een bankrekening in het buitenland. De tipgever krijgt voor deze informatie een "vindersloon".

Staatssecretaris De Jager van Financiën schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de FIOD en de Belastingdienst honderden namen heeft gekregen van Nederlandse zwartspaarders die saldo's aanhouden bij verschillende banken in Europa. De eerste brieven zijn nu al verstuurd. De verwachting is dat forse boeten, naheffingen en rentes in rekening worden gebracht. Deze personen kunnen niet meer vrijwillig inkeren en krijgen - in het ergste geval - 300% boete en een forse belastingaanslag met rente. Als de belastingplichtige pech heeft, wordt hij of zij ook nog strafrechtelijk vervolgd.

Als de belastingplichtige tijdig zou inkeren, is het goed denkbaar dat hij enkel de belasting en rente moet betalen en dus de boete wordt voorkomen. Per direct inkeren is dan wel noodzakelijk. Door gebruik te maken van de inkeerregeling, voorkomen belastingplichtigen in principe een boete en strafrechtelijke vervolging. Per 2010 wordt de inkeerregeling versoberd.  

Deel deze pagina

Laatste update op 06-01-2013
Artikel gemaakt op 10-11-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Zwartspaarder tipgever

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap