print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Inkeerregeling

Verschoningsrecht van een advocaat werkt in inkeerzaken erg nuttig.

Verschoningsrecht advocaat bij inkeerregeling

Een advocaat kan zich bij toepassing van de inkeerregeling beroepen op zijn of haar verschoningsrecht (artikel 53a AWR). Maar als er geld op de derdenrekening van de advocaat wordt gestort, moet de informatie dan worden prijsgegeven? Volgens de Hoge Raad niet!

Inkeerregeling en derdengelden advocaat

Een advocaat staat zijn cliënt bij in diverse procedures. De cliënt heeft bij een Luxemburgse bank een bankrekening. Het banksaldo wordt overgeboekt naar de derdenrekening van de advocaat. De Belastingdienst heeft in het kader van een (derden)onderzoek de advocaat gevraagd om inzage in de derdenrekening (dit onderdeel). De advocaat stelt dat hij dit op grond van zijn geheimhouding niet mag. Er komt een kort geding en daarna nog een procedure bij de Hoge Raad. Beide rechterlijke instanties zijn van mening dat de advocaat de informatie niet hoeft te geven.

Noot fiscaal jurist inzake verschoningsrecht advocaat

Als informatie inzake de inkeerregeling aan een advocaat wordt toevertrouwd, dan is deze informatie meestal "veilig". Dit geldt ook voor diens advisering. Aandachtspunt is dat de informatie aan de advocaat is toevertrouwd in zijn of haar hoedanigheid als advocaat. Het is dus wel van belang dat de storting op de derdenrekening direct te relateren is aan de opdracht van de advocaat en dit dus functioneel is. Als de advocaat als "bank" zou optreden, moet de informatie waarschijnlijk wel worden verstrekt, zie hiertoe onderstaande uitspraak van het Gerechtshof in 2020. De bewijslast voor vorenstaande ligt bij de Belastingdienst, dit zal veelal een uitdaging zijn.

Bron advocaat en inkeerregeling

Hoge Raad d.d. 9 april 2021 (ECLI:NL:HR:2021:532)

Gerechtshof Den Bosch d.d. 7 januari 2020 (ECLI:NL:GHSHE:2020:13)

Vragen over de inkeerregeling?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 20-04-2021
Artikel gemaakt op 19-04-2021
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Inkeerregeling verschoningsrecht

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap