print sitemap zoeken disclaimer contact

Inkeerregeling Spanje

Op 31 maart 2012 (Royal Decree Law 12/2012) is er in Spanje een amnestieregeling in werking getreden voor zwartspaarders in Spanje. De regeling is te vergelijken met de Italiaanse inkeerregeling.

Voorwaarden

De regeling staat open voor particulieren en voor bedrijven die in Spanje wonen / zijn gevestigd, en geldt voor niet aangegeven inkomsten en / of vermogen. Door het alsnog aangeven van deze inkomsten en vermogens worden boetes voorkomen, hoeft er geen rente betaald te worden en zal er geen strafvervolging ingesteld worden. De belasting die afgedragen dient te worden bedraagt eenmalig 10% van het vermogen / inkomen. Het vermogen moet al vóór 31 december 2010 in het bezit zijn geweest van de belastingplichtige. De regeling geldt ook voor non-residenten die geen belasting betaald hebben over Spaanse broninkomsten (bijvoorbeeld huurinkomsten van Spaans onroerend goed).

Spanje heeft in 1984 en in 1991 ook al tijdelijke amnestieregelingen gekend. Deze zijn geen succes geweest, aangezien er toen tevens de voorwaarde werd gesteld dat het vermogen ook overgebracht moest worden naar Spanje. Deze eis wordt in de amnestieregeling van 2012 niet meer gesteld. De Spaanse overheid hoopt op deze manier dat deze regeling wel een succes zal worden.

De aangifte moet ingediend worden vóór 30 november 2012 samen met de benodigde bewijsstukken. Ook het bedrag van de 10% belasting moet vóór 30 november 2012 betaald zijn.

In het kader van het anti-belastingfraudeplan zal na deze amnestieregeling harder opgetreden worden door strengere controles en hogere boetes voor zwartspaarders die na 30 november 2012 gepakt worden.

Kritiek

In Spanje zelf is veel kritiek ontstaan over deze regeling. In tijden van economische crisis vinden steeds meer Spanjaarden het ongepast dat zwartspaarders door deze amnestieregeling minder belasting betalen in vergelijking tot de "eerlijke mensen" die altijd alles hebben aangegeven.

Deel deze pagina

Laatste update op 26-01-2022
Artikel gemaakt op 04-05-2012
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Spanje Inkeerregeling Spanje

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap