print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Inkeerregeling

Beperking inkeerregeling

Zwartwerken wordt minder zwaar bestraft dan zwartsparen.

De Eerste en Tweede Kamer zijn akkoord met een inperking van de inkeerregeling. Zogenaamde zwartspaarders kunnen dit jaar nog zonder boete inkeren, vanaf 2010 zal dit niet meer kunnen.

Met ingang van 2010 geldt nieuwe wetgeving voor de vrijwillige verbetering door een belastingplichtige.

  • De inkeerder die vrijwillig verbetert binnen een periode van twee jaar na de onjuiste aangifte, komt er nog steeds zonder vergrijpboete vanaf.
  • De inkeerder die langer dan twee jaar wacht en dan alsnog vrijwillig verbetert, krijgt altijd een boete. De hoogte van de boete is nog niet geheel duidelijk. In de Tweede Kamer is geroepen dat gedacht moet worden aan een boete van 15%, maar in de Wet staat slechts dat vrijwillige verbetering reden is om de boete (van 100% en 300%) te verminderen. In de Wet staat niet gemeld in hoeverre de boete verminderd moet worden. Het is derhalve afwachten wat in het Boetebesluit komt te staan.
  • Zwartspaarders met een spaarrekening die al jaren bestaat, kunnen tot 1 januari 2010 vrijwillig verbeteren zonder boete. Na 2010 zijn nog slechts de jongste 2 jaren boetevrij; de oudste 10 jaren leveren gegarandeerd een boete op.
  • Iemand die niet tot inkeer komt en gepakt wordt door de Belastingdienst, kan rekenen op forse boetes: 100% over de periode tot 1 juli 2009, 300% over de periode vanaf 1 juli 2009.

Op termijn wordt de inkeerregeling - volgens de staatssecretaris - afgeschaft. Reden hiervoor is dat op termijn het bankgeheim wordt afgeschaft en er geen reden meer bestaat om inkeer mogelijk te maken.

Noot

Zwartwerken wordt bestraft met een boete van 100%. Zwart sparen wordt dadelijk wellicht bestraft met een boete van 300%, dit zonder toetsing van de rechter. Straffen om gedrag te veranderen is aanbevelenswaardig, een straf van een dergelijke omvang met de genoemde rechtsongelijkheid is niet redelijk.

Deel deze pagina

Laatste update op 06-01-2013
Artikel gemaakt op 08-06-2009
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Beperking inkeerregeling

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap