print sitemap zoeken disclaimer contact

Inkeerregeling

Tipgeld en inkeer

Klikken bij de Belastingdienst levert geld op. De Belastingdienst is kennelijk bereid om geld te betalen voor gestolen informatie. Dit is winstgevend voor de klikkende klokkenluider of dief, maar ook voor de Belastingdienst. Vele juristen, maar ook de Zwitserse regering vinden dat dit niet kan, het is heling en in ieder geval uitlokking.

De staatssecretaris heeft nu aangegeven geen beleid te willen over tipgeld. Als de overheid informatie verkrijgt die zij initiëren of faciliteren, mag deze informatie (aldus de Hoge Raad) niet worden gebruikt in een procedure.

Nederland

In oktober 2009 heeft de Nederlandse Belastingdienst een cd gekocht met illegaal verkregen informatie. De koopprijs bedraagt enkele tonnen en is gerelateerd aan de opbrengst. Het totale vermogen dat op de cd stond, bedraagt ongeveer € 40 miljoen, dit levert ongeveer € 10 miljoen op.

Duitsland

Op 4 februari 2010 heeft de Duitse staat Nordrhein Westfalen een deal gesloten met een eigenaar van een cd met diverse informatie op Zwitserse bankrekeningen. Volgens een Duitse krant gaat het om informatie van Crédit Suisse uit 2004 en staat hierop voor een groot deel Duitse rekeninghouders (80%). De Nederlandse overheid heeft al laten weten interesse in de cd te hebben. Er is € 2,5 miljoen voor de cd betaald, de opbrengst wordt geschat op € 400 miljoen.

Groot Brittannië

Ook de Britse autoriteiten hebben een cd met informatie gekocht. Op de cd stond informatie van banken in Liechtenstein. Voor de cd is € 150.000 betaald. Er stond voor ongeveer € 300 miljoen aan bankrekeningen op.

Verenigde Staten

In de VS is een regeling in de wet opgenomen die een tipgever 30% van de extra belastingopbrengsten belooft. In 2008 kreeg de VS via deze weg de beschikking over $ 65 miljard aan verzwegen bankrekeningen.

http://www.minfin.nl/Actueel/Kamerstukken/2010/02/Brief_tipgeldbeleid

Deel deze pagina

Laatste update op 18-03-2020
Artikel gemaakt op 15-02-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Tipgever en inkeer

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap