print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Inkeerregeling

Buitenlandse bankrekening in vooraf ingevulde aangifte

De Belastingdienst krijgt uit het buitenland informatie over uw bankrekening. Ook krijgt de Belastingdienst informatie via klikbrieven, buitenlandse banken (spontaan) en uit platforms (zoals de Panama papers).

Dit jaar zullen ruim 600.000 Nederlanders ineens in hun vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting een buitenlandse bankrekening zien verschijnen. In 2019 waren dit er nog 400.000. Een aantal van deze Nederlanders zal dit vermogen nog niet hebben gemeld bij de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft via naheffingen (over 5 - 12 jaar) en boetes al ruim € 4 miljard opgehaald.

Laat u adviseren als de Belastingdienst een buitenlandse bankrekening heeft ingevuld in uw vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting 2019

Wat te doen als de Belastingdienst u brief gaat sturen over buitenlands vermogen?

Wij adviseren al vele jaren belastingplichtigen bij het inkeren en / of melden van buitenlands vermogen. Hierbij nemen wij het gehele dossier over en nemen contact op met de Belastingdienst. Recentelijk is er een intern memo bekend geworden waarin de Belastingdienst aangeeft hoe wordt omgegaan met buitenlands vermogen dat niet in Nederland bekend was.

Noot fiscaal jurist inzake buitenlands vermogen

De Belastingdienst heeft in het kader van de common reporting standard ruim 1,5 miljoen signalen uit het buitenland ontvangen, dit uit ruim 100 landen. De signalen duiden op buitenlandse bankrekeningen die gekoppeld zijn aan Nederlandse belastingplichtigen. Er worden regelmatig brieven gestuurd aan deze belastingplichtigen, dit proces wordt thans geautomatiseerd. Het saldo op de rekeningen staat meestal op "0.00 euro".  

Als er een saldo wordt ingevuld, dan gaan er geautomatiseerde alarmbellen af bij de Belastingdienst. U heeft dan namelijk vermoedelijk in het verleden onjuist aangifte gedaan. De Belastingdienst gaat dan 12 jaar terug, bekijkt hoe het saldo erop is gekomen en welke aanslagen kunnen worden opgelegd. U moet dan alsnog een melding indienen bij de Belastingdienst, dit via de zogenaamde inkeerregeling. Het is dan denkbaar dat u geen brief krijgt van de Belastingdienst, dit loopt namelijk nog via een pilot project. Zelf actie ondernemen is derhalve het advies.

Vragen en opmerkingen over buitenlands vermogen

Wij hebben honderden mensen geadviseerd en begeleid in het inkeertraject. Onze adviseurs zijn ervaren en weten hoe de Belastingdienst omgaat met buitenlandse bankrekeningen. Neem gerust contact op !

Bron buitenlands vermogen in vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting

WOB-verzoek aandachtspunten projecten vermogen in het buitenland (ViB projecten) maart 2020

Meer weten van buitenlandse bankrekening in aangifte

Deel deze pagina

Laatste update op 13-03-2020
Artikel gemaakt op 11-03-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Buitenlandse bankrekening in aangifte

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap