print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Inkeerregeling

De Panama Papers

De rijken der aarde, vermogende politici en topsporters stallen hun vermogen via brievenbusfirma's in belastingparadijzen.

Journalisten van onder meer Trouw en het FD hebben inzage gekregen in de administratie van Mossack Fonseca & Co.; een advieskantoor in Panama dat voor haar klanten via zogenaamde offshore-vennootschappen het vermogen stalt in landen waar geen of weinig belasting wordt betaald.

Wat is een belastingparadijs ?

Centraal bij belastingparadijzen staat een lage of geen belastingheffing en volledige geheimhouding qua aandeelhouders / bestuurders. Dit wordt vaak versterkt door ontbreken van een belastingdienst, kamer van koophandel en / of controlerende overheid. Het stallen van vermogen zonder dat iemand het weet is door het vorenstaande eenvoudig.

Hoe werkt ontwijking nu eigenlijk ?

Dit wordt vaak op een heel eenvoudige manier uitgevoerd, er zijn meerdere smaken:

  1. U woont in Nederland en laat buitenlands inkomen overmaken naar een vennootschap in een belastingparadijs.
  2. De vennootschap in het belastingparadijs (onzichtbaar in eigendom bij de ondernemer in Nederland) stuurt een factuur aan uw bedrijf in Nederland (kosten in Nederland en opbrengst in belastingparadijs). Veelal zijn dit nepfacturen of spookfacturen, soms zijn het doorbelastingen voor een idee, website of concept.  
  3. De vennootschap in het belastingparadijs (soms onzichtbaar in eigendom van de ondernemer in Nederland, soms onderdeel van de totale structuur) verstrekt een lening (tegen hogere rente) aan een bedrijf in Nederland (of ander land). De rente is in Nederland aftrekbaar en in het belastingparadijs belastingvrij.

Panama Papers en andere informatie

Sinds enkele jaren komt er informatie in de pers over belastingontduiking en ontwijking. Denk hierbij aan de discussie omtrent Google, Apple en andere grotere bedrijven. Ook zijn er eerdere onderzoeken geweest naar aanleiding van Offshore Leaks, Lux Leaks of Swiss Leaks. Meestal kwam de informatie via oud-werknemers van banken of trustkantoren op straat te liggen. De informatie via Panama Leaks is extreem groot.

Uit deze gegevens blijkt dat diverse rijke families, politici en topsporters hun vermogen hebben ondergebracht in een structuur van offshore-vennootschappen, stichtingen en trusts. Op zich is het volstrekt legaal om een dergelijke structuur op te zetten; wat niet mag is het verzwijgen van het vermogen en de geldstromen tegenover de belastingdiensten.

Het lijstje met namen dat via Mossack een structuur zou hebben opgezet is indrukwekkend en wordt steeds langer; het zou onder meer gaan om diverse (ex-)staatshoofden, rijke families en bekende topsporters. Zeker 200 offshorebedrijven zouden aan Nederlanders te koppelen zijn; namen zijn nog niet bekend, maar die zullen op korte termijn wel naar buiten komen.

En toen ...

Vermoedelijk betreft het slechts nog maar het topje van een ijsberg. Naast Mossack zijn er in Panama nog 4 vergelijkbare grote bedrijven; bedenk daarbij dat Mossack sinds 1997 al meer dan 240.000 vennootschappen zou hebben opgezet.

Wereldwijd zijn de autoriteiten druk bezig om informatie ten behoeve van de belastingheffing te achterhalen. Hiertoe worden uitgebreide afspraken gemaakt over uitwisseling van informatie ten behoeve van de belastingdiensten. Probleem met de huidige opzet is echter dat in de veelvuldig gebruikte belastingparadijzen geen jaarrekeningen gedeponeerd hoeven te worden. En wat niet gedeponeerd wordt, kan ook niet uitgewisseld worden; een groot probleem voor de belastingautoriteiten.

Ben benieuwd wat er de komende dagen nog meer naar buiten komt. Voor ons als belastingbetalers ben ik hier blij mee; als al dit vermogen normaal in de heffing wordt betrokken, kan de belastingheffing voor iedereen omlaag. Wordt vervolgd !

Boete bij zwart geld

Als u in paniek raakt door de Panama Papers en uw "zwart" geld wilt melden, dan is het aan te raden dat u dit vóór 1 juli 2016 doet. De boete gaat vanaf dat moment van 60% naar 120%. Als de Belastingdienst zelf het verzwegen vermogen opspoort, is de boete 300%. De Belastingdienst kan de belasting over verzwegen vermogen in het buitenland 12 jaar navorderen. 

Artikelen Panama Papers

Artikel Algemeen Dagblad met medewerking Jongbloed Fiscaal Juristen d.d. 6 april 2016.

Artikel NRC met medewerking Jongbloed Fiscaal Juristen d.d. 9 april 2016.

Deel deze pagina

Laatste update op 17-05-2016
Artikel gemaakt op 05-04-2016
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling De Panama Papers

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap