print sitemap zoeken disclaimer contact

Inkeerregeling

Zwartspaarder kan nog vrijwillig inkeren

Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft een zwartspaarder gelijk gegegeven in een opmerkelijke procedure. De zwartspaarder had geld in Zwitserland staan, in 2014 wordt de bankrekening opgeheven. In 2015 verzocht de Nederlandse Belastingdienst de Zwitserse autoriteiten om alle bankrekeningen van Nederlanders bij de UBS bank. Dit kwam ruimschoots in de media en verschillende belastingplichtigen kregen een brief van de Belastingdienst. In 2016 meldde de belastingplichtige zich bij de Belastingdienst. Was dit vrijwillig (dus inkeren) of niet?

Wanneer kun je inkeren?

Een belastingplichtige doet vrijwillig aangifte in Nederland. De Nederlandse Belastingdienst stelt echter: "u wist dat we u op het spoor waren, dan kunt u niet meer vrijwillig inkeren." Er worden navorderingsaanslagen (12 jaar) opgelegd met vergrijpboeten (artikel 67n AWR). De belastingplichtige is het hier niet mee eens, zowel het Gerechtshof als de Hoge Raad geven haar gelijk. Formeel wist de belastingplichtige niet van het (groeps-)verzoek van de Belastingdienst in Zwitserland. Formeel ging het bij dit verzoek ook om de rekeningen in 2015, belastingplichtige had de rekening in 2014 al opgeheven.

Noot fiscaal jurist inzake vrijwillig inkeren

Kon de belastingplichtige nog vrijwillig inkeren? Moest belastingplichtige in redelijkheid vermoeden dat de Belastingdienst haar op het spoor was? Door de media-aandacht wist belastingplichtige wellicht van een mogelijk risico. Er bestond dus een reële mogelijkheid dat de Belastingdienst achter de bankrekening bij de UBS zou komen. De Hoge Raad was dit niet met de Belastingdienst eens. Op het moment dat de belastingplichtige inkeerde had de Belastingdienst geen aanwijzingen dat de belastingplichtige een bankrekening in Zwitserland had. De belastingplichtige had ook nog geen brief van de Belastingdienst ontvangen. Objectief gezien is er dan ook geen vermoeden gerechtvaardigd dat de Belastingdienst informatie heeft over de belastingplichtige. Een subjectief vermoeden door de media-aandacht is niet relevant.

Heeft u vragen over de inkeerregeling, bel ons gerust voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Bron inkeren en buitenland

Hoge Raad d.d. 22 januari 2021 ECLI:NL:HR:2021:103

Vragen over vrijwillig inkeren

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Zwartspaarder heeft gelijk

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap