print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Inkeerregeling

Minder uitwegen voor zwart geld

Sinds 2013 zijn er steeds minder uitwegen voor zwart geld. In de eerste maanden hebben zich in Nederland al ruim 250 mensen gemeld bij de Belastingdienst. Ook ons kantoor adviseert weer meer mensen over de inkeerregeling. Wat is er aan de hand?

 • Nederland heeft met steeds meer landen in Europa verdragen waardoor bankgegevens automatisch worden uitgewisseld.
 • Luxemburg zal vanaf 2015 ook automatisch bankgegevens gaan uitwisselen met Nederland.
 • Oostenrijk zal vanaf 2015 (waarschijnlijk) dezelfde regeling kennen als Luxemburg.

Wat zijn de oplossingen?

In de praktijk zijn diverse oplossingen ontwikkeld om zwart geld minder zichtbaar te maken:

 1. Zwart geld onderbrengen in internationale structuur.
 2. Emigreren.
 3. Kopen bepaalde beleggingsproducten welke niet worden gemeld.
 4. Inkeren / melden zwart geld in Nederland.
 5. Zwart geld onderbrengen op exotische eilanden.

In dit artikel wordt nader ingegaan op het inkeren van zwart geld in Nederland. Wij adviseerden ruim 100 mensen bij het gebruik maken van de inkeerregeling. Tevens voeren wij diverse procedures met de Belastingdienst over de rechtmatigheid van de belastingaanslag.

Waarom nu inkeren?

U had wellicht beter enkele jaren geleden kunnen inkeren, toen werden er nog geen boetes opgelegd. Gedane zaken nemen echter geen keer. Als u nu inkeert, is het ook nog niet zo gek. Nu inkeren is weer 10% voordeliger dan bijvoorbeeld inkeren in 2011. Waarom zou u nu inkeren?

 • Maximale navorderingstermijn is 12 jaar, derhalve over 2001 tot en met nu. Voor 2001 was het hoogste tarief 60% (nu 52%) en was er nog vermogensbelasting van 0,7% (nu lagere box 3 heffing).
 • U krijgt als vrijwillige spijtoptant een boete van 30% over de inkomstenbelasting die is ontdoken. Door de lagere inkomstenbelasting over de periode vanaf 2001 is ook de boete lager.
 • De boete is 30% en als de Belastingdienst u zou vinden minimaal 100% en maximaal 300%.
 • Er wordt geen boete opgelegd indien de onjuiste belastingaangiften binnen 2 jaar voor de inkeermelding zijn gedaan.
 • Er worden nog procedures gevoerd over de rechtmatigheid van de boete voor de periode voor 1 juli 2009.

Vooraf ingevulde aangifte 2012 en inkeren

Sinds 2012 worden bekende bankrekeningen in het buitenland automatisch in uw aangifte (vooraf ingevulde aangifte) opgenomen, veel mensen zijn hiervan geschrokken. Als u tot deze groep behoort, is het verstandig om voor de onbekende rekeningen alsnog en snel gebruik te maken van de inkeerregeling.

Procedures inkeerregeling

De belastingdienst moet met de gegevens die ze hebben wel iets doen, verzuimen ze dit dan kan dit ervoor zorgen dat de aanslag - meestal via de rechter - komt te vervallen. Er lopen op dit moment veel procedures over aanslagen welke te laat zijn opgelegd en/of verjaring van de vordering, deze laatste spelen meestal bij de zogenaamde KB Lux zaken.

Vragen inkeren ?

Wij zien de laatste maanden dat er steeds meer personen zich melden bij ons kantoor om grotere vermogens bij de Belastingdienst bekend te maken. Dit komt met name omdat de boetes fors zijn. De jaren voor 2001 zijn komen te vervallen en zeker ook omdat Luxemburg en Oostenrijk aangeven het bankgeheim op te heffen en automatisch informatie aan Nederland te zullen verschaffen. Deze groep moet een keuze maken: óf inkeren, óf met het zwarte geld in een structuur of naar bijvoorbeeld Zwitserland. Alternatieve routes, zoals emigreren naar Curaçao en gebruik maken van de pensionado-regeling (10% belastingheffing) komen ook steeds vaker in beeld. Aldaar worden minder vragen gesteld en na een paar jaren komen de gepensioneerden dan weer terug naar Nederland. Extreme vermogens zitten vaak in trustvermogens of stichtingen welke zijn gevestigd op de bijvoorbeeld de Maagdeneilanden. Tja, van daaruit komt nog steeds te weinig informatie.

Deel deze pagina

Laatste update op 01-05-2013
Artikel gemaakt op 28-04-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Minder uitwegen voor zwart geld

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap