Volg ons op:

Landendesk

Twitter Updates

Minder uitwegen voor zwart geld

Sinds 2013 zijn er steeds minder uitwegen voor zwart geld. In de eerste maanden hebben zich in Nederland al ruim 250 mensen gemeld bij de Belastingdienst. Ook ons kantoor adviseert weer meer mensen over de inkeerregeling. Wat is er aan de hand?

Wat zijn de oplossingen?

In de praktijk zijn diverse oplossingen ontwikkeld om zwart geld minder zichtbaar te maken:

  1. Zwart geld onderbrengen in internationale structuur.
  2. Emigreren.
  3. Kopen bepaalde beleggingsproducten welke niet worden gemeld.
  4. Inkeren / melden zwart geld in Nederland.
  5. Zwart geld onderbrengen op exotische eilanden.

In dit artikel wordt nader ingegaan op het inkeren van zwart geld in Nederland. Wij adviseerden ruim 100 mensen bij het gebruik maken van de inkeerregeling. Tevens voeren wij diverse procedures met de Belastingdienst over de rechtmatigheid van de belastingaanslag.

Waarom nu inkeren?

U had wellicht beter enkele jaren geleden kunnen inkeren, toen werden er nog geen boetes opgelegd. Gedane zaken nemen echter geen keer. Als u nu inkeert, is het ook nog niet zo gek. Nu inkeren is weer 10% voordeliger dan bijvoorbeeld inkeren in 2011. Waarom zou u nu inkeren?

Vooraf ingevulde aangifte 2012 en inkeren

Sinds 2012 worden bekende bankrekeningen in het buitenland automatisch in uw aangifte (vooraf ingevulde aangifte) opgenomen, veel mensen zijn hiervan geschrokken. Als u tot deze groep behoort, is het verstandig om voor de onbekende rekeningen alsnog en snel gebruik te maken van de inkeerregeling.

Procedures inkeerregeling

De belastingdienst moet met de gegevens die ze hebben wel iets doen, verzuimen ze dit dan kan dit ervoor zorgen dat de aanslag - meestal via de rechter - komt te vervallen. Er lopen op dit moment veel procedures over aanslagen welke te laat zijn opgelegd en/of verjaring van de vordering, deze laatste spelen meestal bij de zogenaamde KB Lux zaken.

Vragen inkeren ?

Wij zien de laatste maanden dat er steeds meer personen zich melden bij ons kantoor om grotere vermogens bij de Belastingdienst bekend te maken. Dit komt met name omdat de boetes fors zijn. De jaren voor 2001 zijn komen te vervallen en zeker ook omdat Luxemburg en Oostenrijk aangeven het bankgeheim op te heffen en automatisch informatie aan Nederland te zullen verschaffen. Deze groep moet een keuze maken: óf inkeren, óf met het zwarte geld in een structuur of naar bijvoorbeeld Zwitserland. Alternatieve routes, zoals emigreren naar Curaçao en gebruik maken van de pensionado-regeling (10% belastingheffing) komen ook steeds vaker in beeld. Aldaar worden minder vragen gesteld en na een paar jaren komen de gepensioneerden dan weer terug naar Nederland. Extreme vermogens zitten vaak in trustvermogens of stichtingen welke zijn gevestigd op de bijvoorbeeld de Maagdeneilanden. Tja, van daaruit komt nog steeds te weinig informatie.


Auteur(s) van minder uitwegen voor zwart geld


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

mr. drs. S. van den Elst (Sanne).
Fiscaal Jurist / Fiscaal econoom,

s.vandenelst@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 28-04-2013 | Artikel laatst gewijzigd : 01-05-2013

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen