print sitemap zoeken disclaimer contact

Inkeerregeling

Bankgeheim Zwitserland op de schop

Het einde van het bankgeheim lijkt sneller te komen dan verwacht. Op 11 november 2015 publiceert de Handelszeitung (een gerenommeerde Zwitserse krant) het artikel "Bund will UBS-Kundendaten nach Holland liefern".

In dit artikel beschrijven zij hun bevindingen van hun onderzoek naar de reactie van de Zwitserse belastingdienst (de ESTV) op het verzoek van de Nederlandse Belastingdienst om gegevens van alle Nederlandse bankrekeninghouders van de UBS. De gevolgen zijn verstrekkend voor alle nog niet ingekeerde zwartspaarders in Zwitserland.

Kort samengevat kom het op het volgende neer:

  • NL heeft bij UBS een aanvraag ingediend om gegevens van alle Nederlandse banktegoeden bij de UBS.
  • De Zwitserse Belastingdienst stemt in met dit verzoek.
  • Banktegoeden van met een saldo van minimaal € 1.500 worden verstrekt.
  • Gegevens gaan terug tot 2013.
  • Gelijke verzoeken aan andere banken liggen klaar; het zou in ieder geval gaan om Credit Suisse en Julius Bär. Waarschijnljk ook om J. Safra Sarasin.

De verwachting is dat dit het einde betekent van het Zwitserse bankgeheim. Het Nederlandse verzoek aan UBS is een pilot; er zullen naar verwachting verzoeken aan alle Zwitserse banken volgen. Andere landen zullen het Nederlandse voorbeeld hoogstwaarschijnlijk snel volgen.

Mocht u een bankrekening hebben in Zwitserland en deze nog niet bij de Belastingdienst hebben aangemeld, dan is het zaak dit zo spoedig mogelijk alsnog te doen. Bij vrijwillige verbetering voor 1 juli 2016 bedraagt de boete maximaal 60%; na 1 juli 100%. Wordt u echter gepakt (en dat is op basis van bovenstaande een kwestie van tijd), dan kunnen de boetes oplopen tot 300%.

Deel deze pagina

Laatste update op 03-02-2016
Artikel gemaakt op 12-11-2015
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Inkeerregeling Bankgeheim Zwitserland op de schop

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap