Volg ons op:

Landendesk

Twitter Updates

Bankgeheim Zwitserland op de schop

Het einde van het bankgeheim lijkt sneller te komen dan verwacht. Op 11 november 2015 publiceert de Handelszeitung (een gerenommeerde Zwitserse krant) het artikel "Bund will UBS-Kundendaten nach Holland liefern".

In dit artikel beschrijven zij hun bevindingen van hun onderzoek naar de reactie van de Zwitserse belastingdienst (de ESTV) op het verzoek van de Nederlandse Belastingdienst om gegevens van alle Nederlandse bankrekeninghouders van de UBS. De gevolgen zijn verstrekkend voor alle nog niet ingekeerde zwartspaarders in Zwitserland.

Kort samengevat kom het op het volgende neer:

De verwachting is dat dit het einde betekent van het Zwitserse bankgeheim. Het Nederlandse verzoek aan UBS is een pilot; er zullen naar verwachting verzoeken aan alle Zwitserse banken volgen. Andere landen zullen het Nederlandse voorbeeld hoogstwaarschijnlijk snel volgen.

Mocht u een bankrekening hebben in Zwitserland en deze nog niet bij de Belastingdienst hebben aangemeld, dan is het zaak dit zo spoedig mogelijk alsnog te doen. Bij vrijwillige verbetering voor 1 juli 2016 bedraagt de boete maximaal 60%; na 1 juli 100%. Wordt u echter gepakt (en dat is op basis van bovenstaande een kwestie van tijd), dan kunnen de boetes oplopen tot 300%.


Auteur(s) van bankgeheim zwitserland op de schop


mr. drs. S. van den Elst (Sanne).
Fiscaal Jurist / Fiscaal econoom,

s.vandenelst@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 12-11-2015 | Artikel laatst gewijzigd : 03-02-2016

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen