Actueel fiscaal nieuws over Corona

print sitemap zoeken disclaimer contact

Vacatures
U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Echtscheiding en fiscus

Echtscheiding met fiscale bril

Wij adviseren regelmatig ondernemers en ondernemersvrouwen bij een echtscheiding. Veelal is er discussie over de waarde van de onderneming of de grondslagen voor de alimentatie. Discussie over pensioenen in eigen beheer worden door rechtspraak steeds eenvoudiger en de vermogensverdeling is veelal een kwestie van taxeren en goede wil van partijen. 

Gaat u scheiden? Bent u gescheiden? Hierbij een korte cursus over de fiscale aandachtspunten en mogelijkheden.

Als u overweegt om te gaan scheiden, breekt een intensieve en emotionele tijd aan. Deskundige en soms slimme juristen zijn hierbij veelal nodig, temeer als er ondernemers bij betrokken zijn. Wie zich over de kinderen gaat ontfermen, wordt vaak nog wel eenvoudig ingevuld. Zodra het op de financiën aankomt, trekken partijen alle registers open.

Contactpersoon

Bij ons op kantoor is de heer mr. Dennis J.B. Jongbloed regelmatig adviseur bij echtscheidingen. Veelal adviseert hij ondernemers of de partner van de ondernemer. Ook advocaten vragen regelmatig om toelichtingen of waarderingen van ondernemingen. U kunt hem geheel vrijblijvend e-mailen voor een gratis oriënterend gesprek of voor uw vragen of opmerkingen.

Vragen die dan voorliggen zijn: 

 • Hoe kan ik de winst verlagen?
 • Waarom is de winst ineens weg?
 • Moet dividend worden meegeteld voor alimentatieberekeningen?
 • Hoe zit het met het pensioen of de FOR?  
 • Wat is mijn bedrijf nu echt waard?
 • Waar is de winst ineens gebleven nu we gaan scheiden?

Inleiding

Een echtscheiding komt steeds vaker voor, 1 op de 3 huwelijken loopt stuk. Een advocaat regelt meestal de juridische kant van de zaak en wij als fiscaal juristen worden veelal inschakeld bij de fiscale beoordeling van de draagkracht bij ondernemers of vermogende particulieren. In de meeste gevallen adviseren wij hierbij de vrouw die twijfelt aan de juistheid van de verstrekte gegevens welke worden opgegeven door haar man (of diens accountant). Dit traditionele patroon zie je in deze moderne tijd nog steeds.

Veelal wordt in overleg met de advocaat de draagkracht en behoefte van de echtelieden bepaald. De moeilijkheidsgraad is veelal te vinden in de ondernemingswinst van de man, respectievelijk de winst van zijn B.V. In de praktijk zie ik maar al te vaak dat de winst - in het zicht van de echtscheiding - een dalende trend vertoont.

In aansluiting op de echtscheiding wordt door mij de aangifte inkomstenbelasting verzorgd. Hierbij kijk ik naar diverse fiscale aspecten zoals:

 1. alimentatie-uitkeringen / afkoop;
 2. toepasselijke heffingskortingen;
 3. mogelijke extra aftrekposten (bijvoorbeeld advocaat en notaris);
 4. hypotheekrente eigen woning;
 5. heffingskortingen.

Het eerste jaar van scheiding is fiscaal lastig, het volgende jaar kan de cliënt veelal zelf weer invullen.


Meer weten van echtscheiding en fiscusAuteur(s) van echtscheiding en fiscus


mr. D.J.B. Jongbloed (Dennis).
Fiscaal jurist,

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv
Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Kennisbank Echtscheiding en fiscus

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap