print sitemap zoeken disclaimer contact

Speciale fiscale regeling in Portugal

De Non Habitual Resident regeling (NHR belastingregime) in Portugal kan voordelig zijn voor mensen die in Portugal gaan werken en wonen. De regeling kan in Portugal worden aangevraagd en kan ervoor zorgen dat het belastingtarief daalt tot 20%.

NHR regeling in het kort
 • Vrijwel alle buitenlandse inkomsten zijn vrijgesteld van belastingheffing in Portugal.
 • Door NHR-status bedraagt het belastingtarief op inkomen slechts 20% (normaal tarief in Portugal is gelijk aan Nederland).
 • De NHR-status geldt voor een periode van maximaal 10 jaar.
 • Soms vrijstellingen voor schenken en erfenissen (let op 10-jaarstermijn in Nederland).
 • Geen vermogensbelasting in Portugal.

De NHR-regeling in Portugal

De NHR-regeling in Portugal is vrijwel de gunstigste in Europa. Ook landen als Ierland, Cyprus en Bulgarije kennen soms gunstige fiscale regelingen voor zogenaamde nieuwkomers in het land. De regeling in Portugal is bedoeld om investeerders en professionals met een hoge economische (of culturele) waarde - fiscaal-vriendelijk - in Portugal te laten wonen. Door deze regeling (maximaal 10 jaar) kunt u gebruik  maken van de volgende voordelen:

 • Belastingtarief op inkomen 20%;
 • Voor gepensioneerden met een particulier pensioen een heffing van 10%;
 • Belastingvrijstelling voor schenkingen;
 • Belastingvrijstelling voor erfenissen;
 • Geen vermogensbelasting;
 • Belastingvrijstelling op inkomsten uit bepaalde buitenlandse bronnen (vermogenswinsten, dividenden, etc.).

Wanneer komt u in aanmerking voor de NHR-regeling in Portugal?

Niet iedereen komt voor deze speciale regeling in aanmerking, de belangrijkste voorwaarden zijn:

 • Het recht hebben om in Portugal te mogen wonen (als EU-burger geen probleem). Aanvragen bij het gemeentehuis van de regio waar u gaat wonen;
 • NIF-nummer bezitten (soort fiscaal nummer, Numero de Identificacao Fiscal), ook aan te vragen bij lokale overheid;
 • Afgelopen 5 jaar geen fiscaal inwoner van Portugal zijn geweest;
 • Verblijfplaats in Portugal hebben;                
 • Specifiek beroep of vak, zoals architect, zanger, fiscalist, tandarts, chirurg, arts, docent, computerdeskundige, software consultant, wetenschappelijk onderzoeker, bepaalde investeerders (en soms managers en directeuren).
 • NHR-status laten aanvragen of zelf aanvragen via deze internsite (veel informatie nodig, zoals oude belastingaangiften, verklaring geen inwoner Portugal, wooninformatie, etc.).

Fiscaal advies emigratie Portugal

Onderstaande fiscaal juristen helpen u graag bij een fiscaal advies over het wonen en werken in Portugal. Wij werken hierbij altijd samen met een lokale adviseur. Wij zullen altijd eerste een offerte uitbrengen voor onze werkzaamheden (emigratie Portugal vanaf € 1.500 exclusief omzetbelasting).  De offerte voor onze advisering inzake een emigratie naar Portugal kunt u hier aanvragen.

Wij adviseren - vanuit Nederlandse optiek - particulieren, DGA's en ondernemingen. Hierbij adviseren wij over het fiscale inwonerschap, toepassing van belastingverdragen en de (Nederlandse) gevolgen van uw emigratie. Voor de situatie in het buitenland werken wij samen met lokale specialisten in Portugal. Inhoudelijk advies over uw situatie in Portugal wordt dus in overleg met een Portugese adviseur opgesteld. De aanvraag van de NHR regeling zal altijd door een lokale specialist worden verzorgd.

Vragen over emigratie naar Portugal?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 19-10-2023
Artikel gemaakt op 02-02-2023
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Portugal Speciale fiscale regeling Portugal

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap