print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Omzetbelasting

Omzetbelasting zonnepanelen

Met ingang van 1 januari 2023 geldt voor de levering en installatie van zonnepanelen en zonnepanelen als dakbedekking, bestemd om te worden geïnstalleerd op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen, het 0%-tarief. Met andere woorden: de verkoop en installatie van zonnepanelen op daken van woningen of op bijgebouwen dan wel in de tuin van woningen worden belast tegen het 0%-tarief.

Zonnepanelen in 2023

Het doel van deze maatregel is met name een administratieve lastenverlichting voor de Belastingdienst en voor de kopers van zonnepanelen. Iemand die zonnepanelen aanschaft en een deel van de opgewekte elektriciteit teruglevert aan het net wordt namelijk ondernemer voor de btw. Uit dien hoofde kan men dan de btw bij de aanschaf van zonnepanelen terugvragen. Door voor een zonnepaneel het 0%-tarief te rekenen, hoeft geen verzoek om teruggaaf meer gedaan te worden.

Ondernemer / kleine ondernemersregeling bij zonnepanelen

Let op! Degene die elektriciteit teruglevert aan het net is nog steeds ondernemer voor de omzetbelasting en moet btw betalen over de terug geleverde elektriciteit. Omdat de meeste mensen gebruik kunnen maken van de kleine ondernemersregeling, zal er in de praktijk geen btw betaald hoeven te worden door het grootste deel van de zonnepanelenbezitters.

Dit geldt echter niet voor de belastingplichtigen die al ondernemer waren voordat ze de zonnepanelen hebben aangeschaft. Zij doen al aangifte btw en moeten de teruggeleverde stroom opnemen in de btw-aangifte. Ook voor niet-inwoners van Nederland die bijvoorbeeld een vakantiehuisje hebben in Nederland geldt dat de kleine ondernemersregeling niet mag worden toegepast. Wanneer zij zonnepanelen op het dak (laten) leggen en terugleveren aan het net, moeten ze btw-aangifte gaan doen.   

Invloed op reeds in 2022 bestelde zonnepanelen

Wanneer zonnepanelen in 2022 besteld zijn en pas in 2023 geleverd worden, geldt voor deze panelen het 0%-tarief. De leverancier van deze panelen moet het voordeel dat hij heeft door de verlaging van het btw-tarief doorberekenen aan de klant. Dit hoeft alleen als de klant niet zelf de btw kan terugvragen.

Deel deze pagina

Laatste update op 10-10-2022
Artikel gemaakt op 20-09-2022
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting Zonnepanelen belastingen 2023

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap