print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Omzetbelasting

BTW vraagstuk ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Boekenonderzoek inzake BTW?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

BTW Scan ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Geen BTW op voorschot - BTW op geannulleerde order

De casus

Een klant moet een aanbetaling doen aan het Frans kuuroord, Société Thermale. De klant komt niet en is zijn aanbetaling kwijt. Het kuuroord stelt: “geen dienst, geen BTW” en weigert de BTW te betalen op de aanbetaling. Volgens het kuuroord is sprake van een onbelaste schadevergoeding. De (Franse) inspecteur, de Rechtbank en het Gerechtshof waren van mening dat de voorschotten belaste vergoedingen waren. Het Europese Hof was het met het kuuroord eens, geen BTW. Over een schadeloosstelling wegens het ontbinden van een overeenkomst is niet onderhevig aan omzetbelasting. De Franse Belastingdienst zag het als een vergoeding voor een reserveringdienst, dit was het dus niet.

Centrale vraag

Is een voorschot een BTW-belaste prestatie voor een reservering of een onbelaste ontbindingsvergoeding?

Beantwoording

Het Europese Hof stelt dat BTW verschuldigd is als er een rechtstreeks verband is tussen de dienst en de ontvangen tegenprestatie. De reserveringsverplichting komt voort uit de overeenkomst tussen de hotelier en de klant en niet uit de betaalde voorschotten.

Nederlandse situatie

Het Ministerie van Financiën moet nu beslissen of deze uitspraak alleen gaat gelden voor de horeca- en hotelsector of voor meerdere (alle) sectoren in Nederland. De reisbranche, aannemerij en meubelsector krijgen hiervoor zeker de handen op elkaar. Als dit zo zou zijn, hoeven bedrijven geen BTW meer af te dragen over aanbetalingen op orders die worden afgezegd. 

Conclusie

Als u aanbetalingen ontvangt die u mag houden omdat de klant niet komt opdagen of niet tijdig aan zijn verplichting voldoet, moet u thans nog BTW hierover afdragen. Maakt u tijdig bezwaar zodat u uw rechten niet verspeelt.

Bron:  Hof van Justitie, 18-7-2007, nr. C-277/05.

Deel deze pagina

Laatste update op 13-12-2012
Artikel gemaakt op 27-08-2007
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting Geen BTW op voorschot

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap