print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Omzetbelasting

BTW vraagstuk ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Boekenonderzoek inzake BTW?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

BTW Scan ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Zonnepanelen en BTW terugvragen

Plaatst u zonnepanelen op uw woning? Meestal bent u dan BTW-ondernemer en in dat geval kunt u de BTW op de investering terugvragen. U moet zich wel aanmelden als BTW-ondernemer en aangifte doen bij de Belastingdienst. Op de site van de Belastingdienst staat hoe dit werkt, het stelt eigenlijk niks voor. Ook is er een speciale folder van de Belastingdienst over dit onderwerp, deze kunt u hier downloaden.  Door de nieuwe werkwijze hoeft u nog maar één keer een BTW-aangifte te doen, te weten alleen over het tijdvak waarin de zonnepanelen zijn gekocht.

Maar kan het nog slimmer? Zeker, lees bijvoorbeeld onderstaande uitspraak over de BTW voor een nieuw dak.

Wanneer aangifte doen om BTW op zonnepanelen terug te vragen?

Met ingang van 1 januari 2019 is er een nieuw artikel in de wet opgenomen (artikel 3(2) Uitv.reg. AWR). De bepaling is opgenomen door een arrest van de Hoge Raad uit 2017. U moet de BTW terugvragen binnen 6 maanden na het jaar van investeren. Als u dus in november 2019 in zonnepanelen heeft geïnvesteerd, dan moet het verzoek om teruggave uiterlijk op 30 juni 2020 zijn ingediend. Bent u te laat, dan kunt u een ambtshalve verzoek indienen, dit moet binnen 5 jaar na de investering.

BTW op zonnepanelen en nieuw dak terugvragen

Henk heeft in 2017 een woning laten bouwen, op het dak worden zonnepanelen geplaatst. De BTW op de zonnepanelen (€ 900) wil Henk verrekenen. Daarnaast stelt Henk dat door de zonnepanelen ook het dak een zakelijke functie heeft gekregen, hij wil daarom ook de BTW op de kosten van het dak verrekenen. De Belastingdienst is dit niet met Henk eens. De rechter wel. Henk krijgt ook een deel van de BTW op het dak terug, namelijk ruim € 4.000. Ook het Gerechtshof heeft deze aftrek in een andere casus bevestigd. Volgens mij komt er nog wel een arrest van de Hoge Raad over dit onderdeel, dit maar eens afwachten.

ZZP'er of ondernemer met zonnepanelen op zijn huis

Voor de omzetbelasting bent u vlot ondernemer. U bent dan niet automatisch voor de inkomstenbelasting ondernemer, hiervoor gelden zwaardere eisen. In de regel leveren zonnepanelen op de eigen woning geen ondernemerschap voor de inkomstenbelasting op. ZZP'ers en ondernemers met een kantoor of werkplaats in hun eigen woning kunnen ervoor kiezen de zonnepanelen te etiketteren als ondernemingsvermogen. De woning moet dan wel gemengd worden gebruikt en tenminste voor 10% zakelijk worden gebruikt. Dit heeft fiscaal prettige gevolgen:

  1. Er kan worden afgeschreven op de zonnepanelen, dit in 20 jaar (aldus Gerechtshof Den Bosch).
  2. Claimen investeringsaftrek.
  3. Vervroegde afschrijving.
  4. Claimen energie-investeringsaftrek.

Verkoop woning en zonnepanelen

Bij verkoop van de woning kan het zijn dat u een deel van de teruggevraagde BTW moet terugbetalen. Een beroep op artikel 37d van de Wet Omzetblasting (verkoop onderneming) zou wellicht een terugbetaling kunnen voorkomen. Rechters hebben hier nog niet naar gekeken, dus wij weten dit nog niet zeker. Eventueel kan ook geopteerd worden voor de kleine ondernemersregeling. Als de zonnepanelen al 4 jaar op uw woning zitten hoeft u niks terug te betalen. Als u ook de BTW op een deel van het dak heeft teruggevraagd, dan is deze termijn 9 jaar, na de feitelijke ingebruikname.

Bron zonnepanelen en BTW

Hoge Raad 15 december 2017 (ECLI:NL:HR:2017:3127)

Rechtbank Noord Nederland 2 mei 2019 (ECLI:NL:RBNE:2019:1927

Gerechtshof Den Bosch 11 januari 2019, ECLI:NL:GHSHE:2019:77 

Gerechtshof Arnhem - Leeuwarden 28 november 2017, ECLI:NL:GHARL:2017:10387

Deel deze pagina

Laatste update op 14-05-2019
Artikel gemaakt op 10-05-2019
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting Zonnepanelen en BTW terugvragen

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap