Volg ons op:

Kennisbank

Twitter Updates

Collectiviteitskorting belast met BTW

Een onverwachte verrassing voor een ondernemer. Een uitzendbureau regelt voor haar uitzendkrachten een zorgverzekering. Ze melden de werknemers / uitzendkrachten aan bij de zorgverzekeraar en houden de premie direct in op het netto loon van de werknemer / uitzendkracht. De zorgverzekeraar vergoedt aan het uitzendbureau een korting, de zogenaamde collectiviteitskorting. Deze korting is volgens de Belastingdienst en de rechter belast met BTW.

Procedure collectiviteitskorting en BTW

Een uitzendbureau ontvangt een collectiviteitskorting van de zorgverzekeraar. De inspecteur stelt dat het uitzendbureau feitelijk een dienst heeft verleend aan de zorgverzekeraar (het aanmelden van werknemers). Feitelijk is de korting een soort van aanbrengprovisie. Het uitzendbureau stelt dat zij geen vergoeding hadden ontvangen als ze de vergoeding hadden verwerkt in een lagere premie voor de uitzendkrachten. Dit zou zo kunnen zijn, aldus de Rechtbank, maar voor deze route is niet gekozen. De verzekeringsvrijstelling is in deze situatie niet van toepassing. Het uitzendbureau is immers geen verzekeringstussenpersoon.

Noot fiscaal jurist

Voor grotere werkgevers is dit een punt van aandacht. Als u een vergoeding ontvangt voor een collectieve actie voor uw werknemers, dan moet u over deze vergoeding BTW afdragen. De genoemde uitspraak lijkt redelijk logisch hoewel hiertegen wel iets valt in te brengen. De dienst welke namelijk wordt verricht heeft (deels) betrekking op een vrijgestelde prestatie. Wellicht dat in hoger beroep hierover meer duidelijkheid komt. Of er hoger beroep is aangetekend is thans niet bekend.

Bron BTW en collectiviteitskorting

Rechtbank Zeeland - West Brabant d.d. 9 maart 2017 (ECLI":NL:RBZWB:2017:1658).

Vragen over BTW ?

Vul uw naam en e-mail in en wij nemen contact met u op.


Auteur(s) van collectiviteitskorting belast met btw


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

A. Hof RB (Arjan).
Register Belastingadviseur ,

088 027 00 00
a.hof@jongbloed.tvJongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 09-05-2017 | Artikel laatst gewijzigd : 15-05-2017

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen