print sitemap zoeken disclaimer contact

Tanken in Duitsland (of België) en btw terugvragen

Op dit moment worden er bij ons veel vragen gesteld over fiscale gevolgen van het tanken in Duitsland of België door in Nederland gevestigde ondernemers. Dit is de reden voor dit artikel. Nederlandse ondernemers die in Duitsland tanken kunnen de aldaar betaalde omzetbelasting terugvragen. Het tarief voor de omzetbelasting in Duitsland bedraagt 19%.  U kunt de btw online via de Nederlandse Belastingdienst terugvragen, dit duurt gemiddeld 3-4 maanden.

Btw in Duitsland (of België) terugvragen

Als u als ondernemer btw in Duitsland heeft betaald, kunt u deze eenvoudig terugvragen. Er gelden een paar voorwaarden:

  • Uw onderneming moet in Nederland gevestigd zijn;
  • U hoeft in Duitsland geen btw-aangifte te doen;
  • U gebruikt de benzine voor btw-belaste prestaties (dus uw bedrijf verricht btw-belaste prestaties);
  • U moet minimaal recht hebben op € 50 (bij een verzoek over tenminste 3 maanden maar minder dan een jaar is dit € 400);
  • Verzoek moet worden ingediend vóór 1 oktober van het jaar volgende op het jaar waarin de btw is voldaan. Dus bij tanken in 2022 moet vóór 1 oktober 2023 de btw worden teruggevraagd.

Informatie voor btw-teruggave

Het is van belang dat de factuur via een zakelijke bankrekening wordt betaald en dat u de tankbon heeft bewaard. Het geniet de voorkeur dat de tankbon op naam van uw bedrijf wordt gesteld. Contante betalingen of betalingen met een privé bankpas verdienen dus zeker niet de voorkeur. Een tankpas (die werkt in het buitenland en op naam van uw bedrijf staat) geniet de absolute voorkeur.

Hoe btw uit Duitsland (of België) terugvragen?

U moet eerst hier inloggegevens opvragen. Vervolgens dient u dit formulier in te vullen om de inlog te ontvangen. Vervolgens kunt u via deze site van de Belastingdienst de teruggave aanvragen. Daarna kunt u het verzoek indienen en krijgt u binnen 4 maanden na uw verzoek bericht omtrent de teruggave. Als uw verzoek wordt goedgekeurd, wordt er binnen 10  dagen uitbetaald. Als het te lang duurt, kunt u soms vertragingsrente vragen.

DJ

Deel deze pagina

Laatste update op 31-03-2022
Artikel gemaakt op 09-03-2022
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Landendesk Landeninformatie Duitsland Tanken in Duitsland en btw

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap