print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Omzetbelasting

BTW vraagstuk ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Boekenonderzoek inzake BTW?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

BTW Scan ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Geen aftrek BTW op loon in natura

Als een (BTW-)ondernemer zaken koopt, dan kan de ondernemer (of de B.V.) de in rekening gebrachte omzetbelasting verrekenen. In sommige gevallen is de BTW-aftrek niet of beperkt toegestaan. De Hoge Raad heeft nu bepaald dat de BTW op loon in natura niet mag worden verrekend.

Loon in natura en BTW

Een ondernemer mag de BTW op zogenaamd loon in natura (en ook voor drank en eten) dat wordt verstrekt aan werknemers niet in aftrek brengen, tenminste als dit gratis of tegen een niet kostendekkende vergoeding worden verstrekt. Deze aftrekuitsluiting is niet in strijd met het Europese recht. In 2008 heeft de Hoge Raad bepaald dat deze BTW wel aftrekbaar was, de reden was dat de bepaling in het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting (BUA) in strijd zou zijn met het Europese Recht. De Hoge Raad was in 2012 een andere mening toegedaan, aftrek is niet toegestaan.

Uitspraak Hoge Raad

Op 21 december 2012 heeft de Hoge Raad bepaald dat, indien een ondernemer aan zijn werknemer een mobiele telefoon ter beschikking stelt, de BTW hierop niet mag worden verrekend. De werknemer gebruikte de telefoon zakelijk, maar ook voor privédoeleinden. In deze casus kreeg de werknemer ook gratis eten in de bedrijfskantine. De werknemer betaalde hiervoor een zeer kleine vergoeding, deze was zeker niet kostendekkend.

Invloed op uw bedrijf

Veel ondernemers verrekenen alle in rekening gebrachte BTW op loon in natura, op grond van de uitspraak uit 2008 is dit ook prima. Vanaf nu (zeg 2013) is dit niet meer mogelijk. Voor 2012 hoeft u dus nog geen correctie aan te brengen, feitelijk pas vanaf de datum van de cassatie-uitspraak (21 december 2012). Er zijn meerder correcties op de BTW in Nederland, de belangrijkste zijn:

  1. Correctie BTW privégebruik van een auto van de zaak.
  2. Correctie BTW op een bedrijfspand dat ook privé wordt gebruikt.
  3. Uitsluiting BTW voor horecabetalingen.
  4. Uitsluiting in het besluit BUA.

Bron:

Hoge Raad 14 november 2008

Hoge Raad 21 december 2012

Meer weten van geen aftrek btw op loon in natura

Deel deze pagina

Laatste update op 16-01-2013
Artikel gemaakt op 15-01-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting Geen aftrek BTW op loon in natura

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap