print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Omzetbelasting

BTW vraagstuk ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Boekenonderzoek inzake BTW?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

BTW Scan ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Niet-geïntegreerde zonnepanelen roerende zaak voor omzetbelasting

In het arrest van de Rechtbank Gelderland van 21 november 2016, nr. AWB 16/2443 kwam de vraag aan de orde of niet geïntegreerde zonnepanelen een als roerende zaak voor de omzetbelasting aangemerkt dient te worden.

De casus

Belastingplichtige heeft in 2014 (niet-geïntegreerde) zonnepanelen op het dak van zijn woning geplaatst. De zonnepanelen zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van de woning. De energie die niet door belastingplichtige wordt gebruikt, wordt geleverd aan de energiemaatschappij. De omzetbelasting in verband met de aanschaf van de zonnepanelen heeft belastingplichtige volledig als voorbelasting in aftrek gebracht en terug ontvangen. Belastingplichtige nam het standpunt in dat de zonnepanelen bestanddelen van de woning zijn geworden omdat zij na installatie hun fysieke en economische eigenschappen hebben verloren.

Oordeel van de Rechtbank

De Rechtbank is verzocht antwoord te geven op de vraag of de zonnepanelen roerend of onroerend zijn. De Rechtbank antwoordt hierop dat zij het niet van belang acht dat de zonnepanelen onlosmakelijk met de woning zijn verbonden, maar wel of deze niet gemakkelijk te demonteren en te verplaatsen zijn (HvJEU 16 januari 2003, Maierhofer, ECLI:EU:2003:23). Daar de zonnepanelen op het dak van belastingplichtige zijn aangebracht en niet zijn geïntegreerd, is de Rechtbank van oordeel dat sprake is van zonnepanelen die relatief eenvoudig zijn te demonteren en te verplaatsen. De zonnepanelen dienen derhalve als roerende goederen aangemerkt te worden. Hierbij acht de Rechtbank het niet relevant dat de zonnepanelen door middel van elektriciteitskabels zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van de woning.

Wilt u meer weten over de gevolgen voor de omzetbelasting ten aanzien van roerende en / of onroerende goederen, neem dan contact op met de auteur van dit artikel.

Deel deze pagina

Laatste update op 12-12-2016
Artikel gemaakt op 07-12-2016
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting Zonnepanelen roerende zaak voor omzetbelasting

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap