print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Omzetbelasting

BTW vraagstuk ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Boekenonderzoek inzake BTW?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

BTW Scan ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Diensten van kappers

Voor veel producten en diensten geldt het normale BTW-tarief van 21%. Voor de diensten van kappers geldt nog steeds het lage tarief. Hieronder een toelichting op het toe te passen tarief? 

Wat valt onder het 6% tarief?

  • Diensten die door kappers als zodanig worden verricht zijn handelingen die een kapper gewoonlijk aan menselijk haar verricht, zoals knippen wassen, föhnen, verven, permanenten, scheren en het trimmen van baarden.
  • De producten die kappers verbruiken bij het behandelen van het haar (zoals shampoo, haarverf, permanentvloeistof, crème en gel) delen in de toepassing van het verlaagde tarief.
  • Goedkope haarversieringen die in een kapsel worden verwerkt en die niet afzonderlijk in rekening worden gebracht (zoals strikken, linten, kralen en veertjes), kunnen delen in het verlaagde tarief voor de diensten door kappers.
  • Ook het aanbrengen van zogenaamde haarextensies (haarstrengen die in het eigen haar worden verwerkt) en het aanmeten en reviseren van pruiken en toupets zijn als diensten door kappers aan te merken en vallen onder het verlaagde tarief. Hierbij is alleen de door de kapper verrichte arbeid naar het verlaagde tarief belast; de levering van het materiaal (de haarextensie, pruik of toupet) is aan het algemene tarief onderworpen.

Wat valt onder het 21% tarief?

  • Haarverzorgingsproducten (zoals shampoo, haarverf, permanentvloeistof, e.d.) die door kappers 'los' worden verkocht, zijn onderworpen aan het algemene tarief.
  • Hetzelfde geldt voor losse gebruiksartikelen die door kappers worden verkocht (bijv. oorbellen, haarspeldjes e.d.).
  • De diensten die niet eigen zijn aan c.q. kenmerkend zijn voor het kappersbedrijf zoals schoonheidsbehandelingen en lichaamsverzorging zijn aan het algemene tarief onderworpen. Het gaat hier bijvoorbeeld om het aanbrengen van make-up (bruidsmake-up e.d.), het uitbrengen van kleur- en make-upadviezen, het manicuren en pedicuren, het gelegenheid geven tot het gebruik van de zonnebank en dergelijke.
  •  Ook het verzorgen van haar van (huis)dieren (zoals het trimmen van honden) valt buiten het begrip 'diensten die door kappers als zodanig worden verricht'.

Hoe berekent u de BTW over een gecombineerde dienst / levering?

U zult uw kostprijs moeten bepalen met inachtneming van de verschilende BTW-tarieven, die u als kapper moet hanteren. De verhoging van de BTW van 19% naar 21% was wellicht al een aanleiding voor u om om daar eens goed naar te kijken.

Op de inkopen betaalt u in plaats van 19% nu 21% BTW, maar deze kunt u geheel als voorbelasting in aftrek brengen. Dat heeft dus geen invloed op de kostprijsberekening.

Meer weten?

Als u vragen heeft over BTW en kappersdiensten, dan kunt u vrijblijvend contact opnemen.

Deel deze pagina

Laatste update op 24-07-2013
Artikel gemaakt op 24-07-2013
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting BTW en kappers

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap