print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Omzetbelasting

BTW vraagstuk ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Boekenonderzoek inzake BTW?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

BTW Scan ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Vanaf 1 januari 2015 nieuwe BTW-regels internetdiensten

Met ingang van 1 januari aanstaande wijzigen de regels voor de BTW-heffing inzake elektronische-, telecommunicatie- en omroepdiensten. Dit is met name van belang voor internetdienstverleners met particulieren / niet-ondernemers als klant. In tegenstelling tot de huidige regel moeten ondernemers vanaf 2015 de BTW over aan niet-ondernemers geleverde diensten afdragen in het land waar de afnemer woont.

Internetdiensten

Internetdiensten zijn langs elektronische weg verrichte diensten. Om te verduidelijken wat men hiermee bedoelt, zijn in de BTW Richtlijn enkele voorbeelden gegeven. Je moet daarbij denken aan:

  • het leveren en onderbrengen van websites, het onderhoud en op afstand van programma's en uitrustingen;
  • de levering en de bijwerking van software;
  • de levering van beelden, geschreven stukken en informatie en de terbeschikkingstelling van databanken;
  • de levering van muziek of films, van spelen, met inbegrip van kans- en gokspelen, en van uitzendingen of manifestaties op het gebied van politiek, cultuur, kunst, sport, wetenschappen of ontspanning;
  • de levering van onderwijs op afstand.

In de Nederlandse BTW uitvoeringsverordening wordt het als volgt omschreven: "diensten die over het internet of een elektronisch netwerk worden verleend, wegens hun aard grotendeels geautomatiseerd zijn en slechts in geringe mate menselijk ingrijpen vergen, en zonder informatietechnologie niet kunnen worden verricht."

In de praktijk

De nieuwe regelgeving stelt de praktijk voor enkele uitdagingen. Zo moet men nu van elke klant gaan vastleggen waar hij / zij woont om te kunnen bepalen welk BTW-tarief van toepassing is. Bovendien verschilt het tarief per land. Men moet dus gaan werken met verschillende prijzen of voor lief nemen dat de marge op een dienst die in Duitsland wordt verkocht lager is dan de marge in bijvoorbeeld Luxemburg. Hoe dan ook, de websites en de achterliggende administratie moeten hiervoor worden aangepast.

Aangifte doen

In principe zou de dienstverlener zich in alle landen waar hij klanten heeft moeten registreren als BTW-ondernemer, om aldaar aangifte te kunnen doen. Je kunt immers de BTW niet verleggen naar de afnemer zoals dat bij een dienst die wordt verricht aan een BTW-ondernemer wel kan. Om dit te voorkomen is de Mini One Stop Shop-regeling (MOSS) bedacht. U kunt dan vanuit 1 lidstaat aangifte doen voor alle diensten die u binnen de EU heeft geleverd. Om hier gebruik van te maken moet u zich voor 31 december registreren. Informatie hierover vindt u op de volgende link: EU-btw melding doen met MOSS.

Deel deze pagina

Laatste update op 16-08-2022
Artikel gemaakt op 17-10-2014
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting Nieuwe regels BTW op internetdiensten

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap