print sitemap zoeken disclaimer contact

Omzetbelasting

Businessclub voetbal fiscaal gunstiger

De omzetbelasting (BTW) op een businesspakket (dure stoelen, eten, etc. in het voetbalstadion) is geen 19% maar 6%. De reden hiervoor is dat voor het verlenen van toegang tot een sportevenement een tarief geldt van 6%. De hoofdprestatie is dus "voetbal" en niet netwerken.

Toelichting

De procedure is opgestart door FC Utrecht. De Belastingdienst was van mening dat er sprake was van een business event of het netwerken. Voetbal is maar bijzaak, aldus de Belastingdienst. Gevolg hiervan zou zijn het hoge BTW-tarief van 19%. FC Utrecht was van mening dat er sprake was van het toegang verlenen tot een sportevenement (een voetbalwedstrijd), derhalve 6% BTW. De Belastingdienst gaat niet in Hoger Beroep.

Gevolg

Alle voetbalclubs en overige sportorganisaties hoeven maar 6% BTW te rekenen over hun bedrijfsarrangementen en business-stoelen. Voor de gemiddelde klant van de voetbalvereniging maakt dit geen verschil. Voor klanten die de omzetbelasting niet kunnen verrekenen (gemeenten, ziekenhuizen, scholen), wordt het bezoeken van de voetbalclub dus fiscaal voordeliger. Let wel op de loonbelastinggevolgen.

Bron: Rechtbank Haarlem, 08/3303.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting Omzetbelasting en voetbal

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap