print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Omzetbelasting

Woon- / werkverkeer geen zakelijke kilometers

Wanneer u of één van uw werknemers een auto van de zaak rijdt, moet er jaarlijks een correctie gemaakt worden op de BTW voor het privégebruik. Met andere woorden: u mag niet alle BTW van de autokosten terugvorderen omdat een deel ziet op privégebruik.

Veel zakelijke rijders hebben geen bijtelling omdat ze een km-administratie bijhouden en geen privékilometers rijden. Toch kan het zijn dat u dan alsnog een BTW-correctie moet aanbrengen omdat voor de BTW woon- / werkverkeer als privé wordt gezien, terwijl deze kilometers voor de bijtelling als zakelijk worden gezien.

Wat is woon- / werkverkeer?

Woon- / werkverkeer is het reizen van het woonadres van de werknemer of ondernemer naar zijn vaste arbeidsplaats, waar hij op één of meerdere dagen zijn werkzaamheden verricht.

DGA met een holding

In de praktijk zie je vaak dat de DGA in dienst is bij zijn Holding B.V., welke is gevestigd op het woonadres. De feitelijke onderneming is vaak op een andere plek gevestigd. Omdat de DGA werkt voor de Holding en dus zijn huis als vaste werkplek heeft, wordt in dit geval de dagelijkse rit naar de onderneming niet als woon- / werkverkeer gezien.

Let op dat de vaste werkplek thuis wel wordt benoemd in de arbeidsovereenkomst.

Bestelauto's

Ik heb al even genoemd dat voor de BTW woon- / werkverkeer als privékilometers wordt gezien. Bij een bestelauto met wisselende chauffeurs ben je niet verplicht om een km-administratie bij te houden, omdat de bijtelling "afgekocht" wordt door het betalen van een eindheffing loonbelasting van € 300. Ook in dit geval moet er echter een correctie gemaakt worden in de BTW als er sprake is van woon- / werkverkeer. Per chauffeur moet de afstand woon- / werkverkeer worden bepaald en worden bijhouden hoe vaak een werknemer de bestelauto gebruikt voor woon- / werkverkeer. Het aantal kilometers dat vervolgens kan worden berekend, dient naar evenredigheid gecorrigeerd te worden op de teruggevorderde omzetbelasting.

Als alternatief mag je uitgaan van een vast aantal dagen per chauffeur. Voor een fulltime medewerker is dit 214 dagen. Het aantal dagen kun je corrigeren voor parttime werknemers en dienstverbanden die gedurende het jaar worden beëindigd.

Bezwaar maken

De correctie voor privégebruik is omstreden. Wij adviseren u altijd bezwaar te maken tegen uw aangifte omzetbelasting waarin de correctie voor het privégebruik 2011 is verwerkt. Zie hiervoor het artikel BTW privégebruik 2011 op deze site.

Deel deze pagina

Laatste update op 09-06-2017
Artikel gemaakt op 24-01-2012
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting woon- / werkverkeer in de BTW

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap