print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Omzetbelasting

BTW vraagstuk ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Boekenonderzoek inzake BTW?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

BTW Scan ?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Veilingsite is btw verschuldigd, ook als bonnen niet verzilverd worden

Op 12 april 2022 heeft Gerechtshof Amsterdam een uitspraak gedaan in een zaak waarbij de vraag was of een veilingsite btw verschuldigd is over geveilde bonnen die niet verzilverd werden.  (Bron: ECLI:NL:GHAMS:2022:1289, Gerechtshof Amsterdam, 21/00165 (rechtspraak.nl))

Casus

De veilingsite heeft een website waarop men biedingen kan uitbrengen op producten, diensten of arrangementen zoals hotelovernachtingen, wellness arrangementen, etc. Degene die het hoogste bod heeft uitgebracht, krijgt een bon die verzilverd kan worden bij de organisatie die het aangeboden product of dienst aanbiedt.

Het komt voor dat iemand een winnend bod doet, maar vervolgens de hiervoor verkregen bon nooit verzilvert. De vraag is dan of bij de uitgifte van de bon al btw verschuldigd is. De veilingsite is van mening dat dit niet het geval is, omdat er nog geen btw-prestatie is verricht. Er wordt immers geen dienst verleend of product geleverd.

Het Gerechtshof is het hiermee oneens. Omdat op de veilingsite exact wordt aangeven waarop men een bod doet, is er geen twijfel over het product of de dienst waarop men een bod doet. Als dit het geval is, moet reeds bij het uitgeven van de bon btw worden afgedragen over de ontvangen vergoeding.

Noot Jongbloed Fiscaal Juristen

Deze uitkomst verrast ons niet, omdat de uitgegeven bon te vergelijken is met een cadeaubon of een voucher. Hiervoor geldt dezelfde systematiek. Wanneer een bon bestemd is voor een specifieke dienst of product, moet bij de uitgifte btw worden berekend. Als de bon voor verschillende producten en / of diensten kan worden gebruikt, is nog niet bekend welke btw-prestatie geleverd gaat worden. Dan is er pas btw verschuldigd als de bon daadwerkelijk wordt verzilverd.

Deel deze pagina

Laatste update op 30-05-2022
Artikel gemaakt op 30-05-2022
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Omzetbelasting Veilingsite is btw verschuldigd

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap