print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

Vastgoed en belastingen

Vastgoed in box 3 zonder risico ?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Fiscaal slim in vastgoed investeren?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Discussie met de Belastingdienst?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Levering onroerend goed en BTW

De levering van onroerende zaken is - in de basis - vrijgesteld van BTW. Dit is anders als de onroerende zaak niet langer dan 2 jaar geleden in gebruik is genomen. Soms is het fiscaal voordelig om ervoor te kiezen om de onroerende zaak met BTW te leveren (de zogenaamde belaste levering). Bij een levering met BTW is veelal geen overdrachtsbelasting verschuldigd.

Wat zijn de voorwaarden?

Levering onroerende zaak belast met BTW

De levering van bouwterreinen is belast met BTW. Van een bouwterrein is sprake als het om een onbebouwde grond gaat welke grond is bestemd om er iets op te bouwen. Hiervoor is wel informatie nodig, zoals een bouwtekening of vergunningsaanvraag. De intentie van de koper is hierbij van belang. Ook een gebouw dat niet langer dan 2 jaar geleden in gebruik is genomen moet met BTW worden geleverd.

BTW op onroerende zaken verrekenen

Als er door de koper BTW is betaald bij de aankoop van een onroerende zaak, dan kan de BTW worden verrekend als het gebouw wordt gebruikt voor een BTW-belaste prestatie, dit voor tenminste 90% (omzetverhouding of gebruik vierkante meters).

Er moet dan een verzoek tot belaste levering worden gedaan. Dit kunt u in de akte van levering opnemen of een apart verzoek doen aan de Belastingdienst.

Soms mag ook bij een gebruik van 70% - 90% voor een belaste levering worden besloten, dit binnen bepaalde (benoemde) branches, zoals assurantiën, makelaars, reisbureau's, arbodiensten of TV-organisaties.

Vervolgens gaat een zogenaamde herzieningstermijn lopen, deze duurt 9 jaar vanaf het moment dat het gebouw is gekocht. Bij verkoop van het gebouw in die 9 jaar moet de verrekende BTW wellicht worden herzien (terugbetaald), dit is 1/10 per jaar van de verrekende BTW.

Voordelen belaste levering

  1. De BTW over de verkoopkosten mag in vooraftrek worden gebracht.
  2. De BTW over de aankoop (die niet is verrekend) mag bij verkoop binnen de 10 jaar alsnog worden verrekend.
  3. De BTW die is verrekend bij de aankoop hoeft bij de verkoop (binnen 10 jaar) niet te worden terugbetaald.

Vragen over onroerende zaken en BTW

Bij vragen kunt u contact opnemen met onze BTW specialist !

Vragen over BTW en onroerende zaken ?

Bedrijfsnaam

*

Naam

*

Aantal medewerkers

Bent u tevreden over uw belastingadviseur :

Wilt u een vrijblijvende offerte / advies ontvangen?

Opmerkingen/vragen

Ja, ik ga akkoord met de verwerking van mijn gegevens. Jongbloed Fiscaal Juristen NV mag mij per e-mail info sturen en mijn persoonlijke gegevens gebruiken om mijn interessegebieden vast te stellen zoals hier beschreven, en ik ben me ervan bewust dat ik op elk moment mijn toestemming kan intrekken.

Deel deze pagina

Laatste update op 08-09-2020
Artikel gemaakt op 18-08-2020
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Vastgoed en belastingen Levering onroerend goed BTW

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap