print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

WVA onderwijs

Transportbedrijven en WVA boekenonderzoek

Volgens een mededeling op nu.nl (lees hier) dreigen diverse transportbedrijven failliet te gaan door een discussie tussen de Belastingdienst, transportbedrijven en de onderwijsinspectie / opleidingsinstituten. Ons kantoor is bij tientallen onderzoeken in het kader van de WVA betrokken en een deel van deze discussie is ons bekend.

Transportsector en WVA

De overheid gaf tot en met 2013 een loonbelastingvermindering aan werkgevers die hun werknemers scholing aanbieden. Dit gebeurt onder meer via de WVA (de Wet Vermindering Afdracht loonbelasting en premies volksverzekeringen Onderwijs). Via deze fiscale regeling konden werkgevers (ook in de logistieke sector) een deel of alle scholingskosten van hun werknemers terugkrijgen van de Belastingdienst, dit werkt via een vermindering van de verschuldigde loonbelasting. De werkgever kan via deze "subsidie" tussen de € 300 en € 3.200 ontvangen. De meest voorkomende subsidie bedraagt zo'n € 2.700 voor:

  • leerwerktrajecten VMBO-onderwijs;
  • beroepsbegeleidende leerweg MBO (BBL);
  • leerwerk traject inzake HBO-opleiding.

Problemen WVA

Het gebruik van de WVA is de laatste jaren extreem gestegen. De Belastingdienst gaat het gebruik van de regeling in 2013 en daarna vaker onderzoeken via boekenonderzoeken bij bedrijven en instellingen. Op dit moment lopen er in Nederland (naar inschatting) honderden onderzoeken. Er zijn Tweede Kamervragen gesteld over dit onderwerp en het misbruik van de WVA. Ook is er een convenant gesloten om misbruik te voorkomen. De belangrijkste bezwaren die volgen uit boekenonderzoeken zijn:

  1. opleiding voldoet niet aan de voorwaarden (certificaten);
  2. opleiding is niet gevolgd of niet goed of juist vastgelegd;
  3. formele fouten (overeenkomsten niet of te laat ter ondertekening aangeboden).

WVA binnen de transportwereld

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is de ondernemersorganisatie voor de transportsector. Via haar leden wordt zij op de hoogte gebracht van diverse problemen die ondernemers ondervinden met de Belastingdienst. Bij boekenonderzoeken worden soms aanslagen van honderdduizenden euro's opgelegd. De ondernemers hebben dit geld niet meer omdat het overgrote deel is uitgegeven aan het verzorgen van de opleiding. De Belastingdienst stelt nu vragen over de opleidingen, de kwaliteit en het feit of de opleiding voldoet voor de loonbelastingvermindering (WVA). In sommige gevallen blijkt dat MBO-instellingen zich wellicht niet hebben gehouden aan de relevante wet- en regelgeving (aldus TLN). TLN heeft leden van de Tweede Kamer opgeroepen om vragen te stellen.

Noot fiscaal jurist met (tijdelijke) oplossing

In de praktijk zien wij dat bij de Belastingdienst een aantal zaken voorbij komen:

  1. De Belastingdienst geeft "min of meer" een mening over de opleiding en gaat deze beoordelen en / of de werkgever wordt verplicht / verzocht om te bewijzen dat er daadwerkelijk een opleiding is gegeven. Als er een certificaat of diploma is verstrekt, zou je mogen concluderen dat de onderwijsinstelling dit heeft gecontroleerd en op grond van toetsing van de gevolgde opleiding (en competentieontwikkeling van de werknemer / student) tot deze conclusie is gekomen.
  2. Er loopt ook nog een procedure over "certificaten en WVA recht", dit ligt nog bij de rechter (Gerechtshof Arnhem). De Belastingdienst zou deze procedure kunnen afwachten en daarna lopende onderzoeken kunnen afronden (op dit onderdeel).
  3. Als er echt fouten zijn gemaakt, is een naheffing terecht, ook dit komt voor bij werkgevers / ondernemers. In dergelijke gevallen is een naheffing terecht.

Bron WVA logistieke sector

Artikel nu.nl op 11 oktober 2014.

Kamervragen over WVA door Geurts en Omtzigt d.d. 13 oktober 2014.

Deel deze pagina

Laatste update op 16-10-2014
Artikel gemaakt op 14-10-2014
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven WVA onderwijs Transportbedrijven en WVA boekenonderzoek

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap