print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

WVA onderwijs

Regulier werk is geen BPV voor de WVA

Een pluimveebedrijf claimt € 350.000 aan afdrachtvermindering voor onderwijs dat binnen het bedrijf wordt verzorgd. De opleiding van ruim 70 mensen kent een theoriedeel en een praktijkdeel. De opleiding wordt verzorgd door SVO. Er wordt weinig informatie over de BPV verstrekt (geen portfolio's, etc.). Doordat er onvoldoende bewijs is voor de BPV, blijven de naheffingsaanslagen in stand.

De procedure inzake BPV en werken

De Rechtbank Noord Nederland komt tot de conclusie dat zonder bewijs regulier werk niet automatisch gezien moet worden als BPV. Volgens de POK moet er sprake zijn van 1.600 uur praktijkvorming. Conclusie:

  • BPV is niet aannemelijk;
  • Alleen verrichten regulier werk is geen BPV;
  • Er waren slechts 5 praktijkopdrachten (en 3 gesprekken).

De boete gaat wel in de prullenbak, maar de naheffingsaanslagen blijven in stand. De werkgever valt geen verwijt te maken omdat ze is afgegaan op de mededelingen van SVO.

Noot fiscaal jurist over WVA en BPV

Er zijn diploma's verstrekt, de vraag is dan of de Belastingdienst / rechter mag beoordelen of er sprake is van een juiste opleiding. De procedure hierover loopt nog bij de Hoge Raad.

Bron WVA en BPV

Rechtbank Noord Nederland d.d. 10 augustus 2017 (ECLI:NL:RBNNE:2017:3022).

Deel deze pagina

Laatste update op 15-09-2017
Artikel gemaakt op 14-09-2017
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven WVA onderwijs Regulier werk is geen BPV voor WVA

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap