print sitemap zoeken disclaimer contact

U bevindt zich hier :Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Boekenonderzoek Boekenonderzoek restaurant

Boekenonderzoek restaurant

Boekenonderzoek horeca, en nu?  

De Belastingdienst komt gemiddeld eens per 25 jaar bij u langs. De horeca is sinds jaren een branche die vaker onderzoek krijgt van de Belastingdienst, dit is in 2018 ook nog eens aangekondigd. Wij adviseren regelmatig horecabedrijven (of de accountant van de horeca-ondernemer) bij boekenonderzoeken. Wilt u een gratis adviesgesprek, neem gerust contact op.

Belastingdienst en onderzoeken horeca

De reden dat de Belastingdienst meer boekenonderzoeken in de horeca uitvoert, is dat er regelmatig fouten in de administratie worden geconstateerd. De administratieve vastlegging is veelal niet conform fiscale eisen. Veel voorkomende problemen en / of fouten zijn:

  1. kassysteem sluit niet aan bij administratie;
  2. lonen worden zwart betaald (zonder inhouding loonheffing);
  3. niet alle omzet wordt geboekt;
  4. primaire vastlegging sluit niet aan bij kassa.

De insteek is nog te vaak: "het zal wel niet kloppen", dit terwijl wij zien dat vele horeca-ondernemers - evenzo als andere ondernemers - keurig hun werk en administratie vastleggen en wellicht een paar kleine fouten maken.

Uitspraken rechters inzake boekenonderzoek horeca

De Belastingdienst komt op controle bij een restaurant. De kassagegevens worden niet digitaal bewaard, maar op papier. De ondernemer geeft de belastingcontroleur meters papieren kassarollen in 25 dozen. "Veel succes," denkt de ondernemer. De controleur weigert de vele rollen door te nemen en stuurt de ondernemer een zogenaamde informatiebeschikking. De kassarollen zijn groot qua omvang en slecht leesbaar. Daarnaast kost het de Belastingdienst heel veel tijd om deze door te nemen. De ondernemer stelt: "doe een steekproef en een zogenaamde Z afslagen controle." De rechtbank is het met de Belastingdienst eens, de administratie wordt niet juist en volledig vastgelegd, een controle is niet mogelijk.

Bron horeca en boekenonderzoek

Rechtbank Gelderland 10 januari 2019 ECLI:NL:RBGEL:2019:63.

Vragen over boekenonderzoek in de horeca?

Vul uw naam en telefoonnummer in en wij nemen contact met u op.


Meer weten van boekenonderzoek restaurant


Laatste update : 06-10-2021
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.

Deel deze pagina

U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Kennisbank Boekenonderzoek Boekenonderzoek restaurant

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap