print sitemap zoeken disclaimer contact

WVA onderwijs

Ongelijke behandeling in WVA-zaken

Wij adviseren thans tientallen ondernemers en bedrijven bij WVA-zaken. We zien grote verschillen in behandeling en regelmatig wordt dit ook aan de rechter voorgelegd. Een beroep op het gelijkheidsbeginsel is echter lastig, immers "wie heeft gelijk en wat is gelijk"? Er is nu een richtinggevende uitspraak voor WVA-zaken, de Hoge Raad heeft op 22 september 2017 een uitspraak gedaan.

De procedure inzake gelijke behandeling in WVA-zaken

De Rechtbank Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2015:8142) en het Gerechtshof Den Haag (ECLI:NL:GHDHA:2016:2010) zijn het met elkaar eens, een uitzendbureau voor met name Poolse werknemers heeft geen recht op een WVA-bijdrage inzake een gevolgde AKA opleiding. Het is niet aannemelijk dat de BPV (beroepspraktijkvorming) is gevolgd. De praktijkondersteuning was ook onvoldoende. Het Gerechtshof volgt de route van de Rechtbank en stelt dat er simpelweg te weinig concreet bewijs is aangeleverd. Het lijkt op een opleiding Nederlands met een paar cultuurlessen, zeg een zogenaamde NT2 opleiding. 

De belastingplichtige komt nog met een ander argument, zijn collega uitzendbureau's worden soepel behandeld. Hij komt met 5 rapporten waaruit dit volgt. Feitelijk stelt de belastingplichtige dat het gelijkheidsbeginsel wordt geschonden, er is dus sprake van begunstigend beleid. Het Gerechtshof is het hier niet mee eens. De Hoge Raad is van mening dat het Gerechtshof dit onderdeel onvoldoende heeft gemotiveerd. De Inspecteur, die stelt dat er geen sprake is van (niet gepubliceerd) begunstigend beleid, moet de ongelijke behandeling aannemelijk maken. Zo ook of er sprake is van ongelijke gevallen. Tevens moet de Inspecteur meer informatie geen over eventueel gecoordineerd beleid bij de Belastingdienst. De Hoge Raad verwijst mede hierom de zaak naar het Gerechtshof Amsterdam.

Bron gelijke behandeling in WVA-zaken

Hoge Raad d.d. 22 september 2017 (ECLI:NL:HR:2017:2434).

Gerechtshof Den Haag d.d. 22 juni 2016 (ECLI:NL:GHDHA:2016:2010).

Vragen over WVA onderzoek of procedure? Vrijblijvende afspraak?

Vul uw naam en contactgegevens in en wij nemen contact met u op.


Deel deze pagina

Laatste update op 02-10-2017
Artikel gemaakt op 23-09-2017
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven WVA onderwijs Ongelijke behandeling WVA

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap