print sitemap zoeken disclaimer contact

Jongbloed Dakar Team

Jongbloed Dakar Team

WVA onderwijs

Ook Rechtbank Den Haag oordeelt positief over deelkwalificatie en WVA

Waar Rechtbank Den Haag er over het algemeen star in lijkt te staan, gaat zij in een recente uitspraak mee in de stelling van inhoudingsplichtige. Het volgen van een deelkwalificatie kan ook voldoen voor de WVA.

Procedure WVA

Inhoudingsplichtige is een uitzendorganisatie in onder meer de agrarische sector en de bouwsector. Zij heeft diverse medewerkers een éénjarig maatwerkopleidingstraject laten volgen bestaande uit twee deelkwalificaties van de opleiding Bedrijfsadministratief medewerker. De volledige opleiding bestaat uit 15 deelkwalificaties.

De Belastingdienst stelt dat het volgen van een deelkwalificatie niet voldoet voor de WVA (onder verwijzing naar het arrest van de Hoge Raad van 15 januari 2016) en legt naheffingsaanslagen loonheffingen op.

Rechtbank Den Haag is het niet eens met de Belastingdienst en stelt dat de uitspraak van de Hoge Raad niet zo restrictief moet worden uitgelegd. Ook het volgen van de beroepspraktijkvorming (BPV) van een deelkwalificatie voldoet voor de toepassing van afdrachtvermindering. Dat de gevolgde deelkwalificaties niet de volledige BPV van de beroepsopleiding omvat maakt geen verschil.

De aanwezigheid van beroepspraktijkvorming maakte in deze zaak geen onderdeel uit van het geschil. De Belastingdienst heeft nagelaten op dit punt nader onderzoek te verrichten. De naheffingsaanslagen moeten derhalve worden vernietigd.

Noot fiscaal jurist

Hoewel de BPV vaker een pijnpunt vormt in WVA-procedures dan de deelkwalificatie, is een uitspraak als deze zeker welkom. Nu de Belastingdienst verzaakt heeft om op een aantal punten nader onderzoek te verrichten, komt inhoudingsplichtige er waarschijnlijk, ook in hoger beroep, goed vanaf.

Bron WVA en deelkwalificatie

·         Rechtbank Den Haag d.d. 30 januari 2017 (ECLI:NL:RBDHA:2017:76).

·         Rechtbank Noord-Nederland d.d. 22 december 2016 (ECLI:NL:RBNNE:2016:5590).

Deel deze pagina

Laatste update op 14-02-2017
Artikel gemaakt op 14-02-2017
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Bedrijven WVA onderwijs Positief oordeel deelkwalificatie en WVA

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap