Volg ons op:

Fiscale tips

Twitter Updates

Geen bijtelling, dan ook geen aftrek eigen bijdrage

De heer Jansen gebruikt zijn auto van de zaak niet voor privéritten. Omdat de heer Jansen een duurdere auto gebruikt dan past bij zijn functie, moet hij ruim € 5.000 eigen bijdrage betalen. Dit bedrag brengt de heer Jansen in aftrek in zijn aangifte Inkomstenbelasting 2009. De inspecteur is het hier niet mee eens, partijen gaan naar de rechter.

De Rechtbank Gelderland oordeelt op 12 september 2013 over deze casus. De Rechtbank is het met de inspecteur eens, geen aftrek van de eigen bijdrage. Vervolgens gaat de heer Jansen in hoger beroep bij het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden, dit Gerechtshof doet op 20 mei 2014 uitspraak. Ook het Gerechtshof stelt de heer Jansen in het ongelijk. De eigen bijdrage is niet aftrekbaar. Het Gerechtshof overweegt het volgende:

Noot fiscaal jurist over eigen bijdrage

Als een werknemer een eigen bijdrage betaalt aan zijn werkgever voor het privégebruik van de auto van de zaak, dan mag hij deze eigen bijdrage (onder voorwaarden) in mindering brengen op zijn inkomen uit werk en woning (box 1). De wet staat een dergelijke aftrek niet toe als er geen sprake is van een bijtelling.

Bron eigen bijdrage aftrekbaar

Gerechtshof Arnhem d.d. 20 mei 2014.


Meer weten van geen bijtelling geen aftrek eigen bijdrageAuteur(s) van geen bijtelling geen aftrek eigen bijdrage


mr. D.J.B. Jongbloed Dennis).
Fiscaal Jurist, DGA

088 027 00 00
d.jongbloed@jongbloed.tv


Jongbloed Fiscaal Juristen N.V.
Marthalaan 5
7511 AZ Enschede
, Overijssel

Artikel datum : 05-06-2014 | Artikel laatst gewijzigd : 05-06-2014

© 2019 Jongbloed Fiscaal Juristen