print sitemap zoeken disclaimer contact

Rechtspraak

Advies auto van de zaak?

Vraag onze fiscaal juristen

Klik hier

Discussie over bijtelling?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Bezwaarprocedure inzake auto van de zaak?

Vraag vrijblijvende offerte

Klik hier

Meerdere auto's van de zaak?

Vraag vrijblijvend advies

Klik hier

Gebrekkige kilometeradministratie en naheffing

Op 10 september 2014 is een uitspraak van de Rechtbank Zeeland - West Brabant gepubliceerd over een gebrekkige kilometeradministratie met als gevolg een naheffing voor de loonheffing.

De casus "slechte kilometeradministratie"

Henk rijdt een BMW X5 in 2011 en een BMW 525 in 2012, er wordt geen bijtelling toegepast en in 2006 is een verklaring geen privégebruik verstrekt (artikel 13 bis Wet op de loonbelasting). In 2012 ontvangt Henk een vragenformulier van de Belastingdienst inzake de auto van de zaak. Uiteindelijk stuurt Henk de rittenregistratie aan de Belastingdienst (eind 2012). In 2013 laat de inspecteur weten niet akkoord te kunnen gaan met de rittenregistratie, de belangrijkste redenen zijn:

  • inhoudelijk niet juist;
  • auto niet gebruikt en wel signaleringen van de auto;
  • niet elke rit wordt geregistreerd;
  • verschillende afstanden voor ongeveer dezelfde ritten;
  • beginstanden sluiten niet altijd aan (door niet genoteerde ritten).

Voor de signaleringen komt Henk met een aannemelijke verklaring, zijn vrouw heeft op die dagen de auto (stiekem) gebruikt. Echter, hier had Henk achter moeten komen omdat de beginstand voor de volgende dag dan niet klopt.

Boete naheffing auto van de zaak

Er wordt een boete opgelegd van 100%. Deze boete wordt door de inspecteur gematigd tot 40%. De Rechtbank is akkoord met deze boeten. Belastingplichtige maakt in een (mogelijk) hoger beroep een redelijke kans om de boete naar beneden te krijgen (tot 25%), dit op grond van een uitspraak van het Gerechtshof.

Bron gebrekkige kilometeradministratie

Rechtbank Zeeland - West Brabant d.d. 6 augustus 2014 ECLI NL RBZWB 2014 5595.

Deel deze pagina

Laatste update op 15-09-2014
Artikel gemaakt op 11-09-2014
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V. en of haar vestingen/ deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Fiscale tips Auto van de zaak Rechtspraak Gebrekkige kilometeradministratie

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap